Mikaela Sundström

De vackra kusinerna

"Du och dina vackra kusiner låg och njöt i kvällssolen, på den stora stenen nere vid forsen. Ni låg utsträckta som om ni lika gärna kunnat befinna er på en riviera, hur lättjefulla som helst i era parisiska baddräkter. Och ni rökte och lät tårna vidröra vattnet då och då, och ni talade inte så mycket för det hade ni redan gjort hela dagen medan ni arbetat med slåttern och djuren och allt annat. Och ni simmade naturligtvis. Ni simmade snabbt och oproblematiskt och era lungor var rena och fungerande och de som skulle dö i tuberkulos var redan borta. Du och dina vackra kusiner. Ingen klagade över trötthet och värk."

På Montanas vidder bor Steve, cowboy och amatörskådespelare, med en stövare som enda sällskap. På andra ställen finns hans döttrar, goten Lia och juristen Sanna, praktikant på advokat Marica Högman-Kiveläs enmansbyrå. I solskenet på en bänk sitter hon som en gång simmade med de vackra kusinerna, med en förutsägbar katt vid sina fötter, och lyssnar.

Mikaela Sundströms tredje roman handlar om studenter, om ett brott mot liv och om det livsnödvändiga med amatörteater. Den spinner trådar mellan den avfolkade finländska landsbygden och New York, mellan vår längtans Viborg och våra drömmars Montana. Av många historier bildas en samtidigt poetisk och vis, vital och överraskande berättelseväv. Det handlar om de val vi gör, och om det vi inte kan välja bort. Det är både igenkänneligt, dråpligt och hisnande romantiskt. Det handlar om vänlighet och om passion. Och om de enorma vidder som öppnar sig, vart vi än ser.

"Även de lågintensiva kan te sig passionerade."

Recensioner

Det sprakar i Mikaela Sundströms språkbild, den är skarp och överraskande, munter och sorglig, vacker och gräslig och den biter sig välkommet fast med sin närvaro.

Rebecca Kjellberg, BTJ

Kategoriset väitteet ovat tavallisesti vääriä. Silti tekee mieli sanoa, että Mikaela Sundströmin romaani De vackra kusinerna on sellaista, mitä suomenkielinen kirjallisuus harvoin on.

Se on samaan aikaan kepeä, parodinen, hiukan salaperäinen ja vahvasti tyypittelevä, olematta silti viihdekirjallisuutta. ...

Romaani kuljettaa neljää kertomusta rinnakkain. Vai pitäisikö sanoa, että tapahtumat tapahtuvat neljällä eri kanavalla?

Palaset, joista kirja koostuu ovat nimittäin kuin suoraan televisiosta. ...

Tällainen kirja voisi helposti olla sekava, hajanainen ja pinnallinen.

Sundströmin salaviisas kertojaääni ja humoristisuus kuitenkin pitävät sen kasassa ja lukijan otteessaan.

Kristina Malmio, Helsingin Sanomat

Skimrande finlandssvensk prosa

Den nya romanen är ett utmärkt exempel på hur postmodern prosa kan fungera som ett monumentalt litterärt projekt trots eller kanske hellre tack vare att den är uppbyggd av beståndsdelar som letar sig fram på gränserna mellan lyrisk fantasi, sträng realism, språklig mångtydighet och ett medvetet undanhållande av färdiga svar för läsaren.

Mikaela Sundström arbetar fram ett synnerligen övertygande finlandssvenskt språkmaterial ...

På samma sätt är också väven av intriger och världar, vilka är både av fantastiskt och vardagsrealistiskt slag, komplex i sin kortfattade enkelhet. ...

Det blir både social realism, skröna, erotik och existentiell analys i ett fascinerande litet paket.

Kaj Hedman, Vasabladet

... hennes språk är poetiskt och vackert med goda iakttagelser och träffsäkra uttryck.

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Det gnistrar om språket, så som det gör i allt Mikaela Sundström skrivit. Berättelsen flyter ...

Mary-Ann Bäcksbacka, Ny Tid

Romanen utmärker sig för säker språkbehandling Mikaela Sundströms varumärke. Författaren antyder mer än beskriver sönder miljöer och detaljer. Associationsrikt och elegant. Och fastän jag ironiskt benämner cowboyinslaget som kitschigt i recensionens rubrik, så visst använder Sundström sig av det som berättigad och överraskande romanrekvisita de öppna vidderna och cowboyromantik kontrasterar härligt till det sommardammiga, instängda advokatkontoret och strumpbyxor som klibbar i rättssalen.

Sunniva Ekbom, Lysmasken

De vackra kusinerna
Slutsåld