Märta Tikkanen

Män kan inte våldtas

"Stå i bredd.

Tovas honnörsord som hon brukar ta till när hon ska förklara hur hon tycker mänskor ska ha det med varann.

Inte undertrycka och förneka hos varandra och sej själv. Aldrig foga sej och trivas i sin brunn med locket på. Veta vad man vill och göra det.

Vara rädd som fan och tala om det ändå."

Tova Randers, bibliotekarie och tvåbarnsmamma, går av stundens ingivelse in på en dansrestaurang för att fira sin födelsedag. Hon äter grillbiff, hon dansar med en man, hon följer med honom hem.

Och blir våldtagen.

Tova Randers bestämmer sig för att hämnas. Hon ska våldta mannen, och sedan anmäla sig till polisen.

Parallellt med Tova Randers väg tillbaka löper vardagen, familjelivet och svårigheten att få allt att passa ihop - att få människor att passa ihop. Män kan inte våldtas är en berättelse om nyanser, om att livet aldrig är svart och vitt.

Män kan inte våldtas, nu i efterlängtad nyutgåva, väckte hetsig debatt när den kom ut 1975. Den blev snabbt en klassiker, och den har översatts till flera språk och även filmats.

Recensioner

Tikkanen får Tovas ångest att bära upp boken ända till det gastkramande slutet. Texten berör.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Märta Tikkanen har skrivit sin bok med frenesi och i ett snabbt tempo som drar sin läsare med sig.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Boken utgör så gott som hela grundkursen i kvinnoforskning, gestaltad via en skönlitterär text. Den är synnerligen effektiv som påverkningsmedel och rymmer följaktligen mer potential än hundra facktexter om sexuellt våld, maktutövning och strukturer.

Eva Kuhlefelt, Hufvudstadsbladet

... det vill jag ha sagt först som sist: Kvinnor skulle inte ha de rättigheter och möjligheter som de, vi, har idag om inte kvinnor som Mära Tikkanen t ex då hade vågat stiga ut ur sina småborgerluga led och - också rent bokstavligt - ta emot samhällets slag och spottloskor.

Charlotte Sundström, Rapido

Män kan inte våldtas
Slutsåld