Nora Strömman (text) & Kasper Strömman (bild)

Tigerkontoret

SMAKPROV

Nu kan du tjuvtitta på några uppslag ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

"Tigrar blir irriterade om de inte hinner med allt och inte förstår vad de ska göra. Då viftar de på svansen. Det är en signal för de andra att inte ställa dumma frågor. Annars kan man bli biten i örat. Ibland kan man se en lång rad med viftande svansar på kontoret. Om tigrarna blir osams på ett möte får man hålla sig om öronen. Då ryter alla åt varandra. Och stress tål tigrar inte alls. Om datorn slutar fungera, kommer ett par sylvassa klor fram och river ner skärmen på golvet."

Vad gör vuxna egentligen hela dagarna på kontoret? Det har säkert alla barn funderat och fantiserat om.

Tigerkontoret är en underbart absurd historia om ett kontor enbart befolkat av tigrar. Syskonen Nora och Kasper Strömman har i sina tidigare böcker funnit en gemensam, unik ton: en förkärlek för retrokultur, en lakonisk humor, ett barnperspektiv som fungerar genom att överskrida gränsen mellan mänskligt och djuriskt. I Tigerkontoret smyger de vidare i samma spår. En "Mad Men" för barnpubliken, en "Vad gör folk hela dagarna?" i randig päls bokens naiva charm biter lika väl på barn som på vuxna. För nog funderar väl alla ibland på vad som är så viktigt med alla dessa papper?

Recensioner

Det är de genomtänkta och humoristiska detaljerna som gör berättelsen läsvärd i kombination med den väl avvägda balansen mellan djuriskt och mänskligt beteende.

Erika Rönngård, Vasabladet

Nora och Kasper Strömman har ett alldeles eget uttryck. Ful och kul kunde man kalla bilderboken Tigerkontoret där syskonen Strömman utreder vad vuxna har för sig hela dagarna i kontorsvärlden. Ful är boken för det vågade färgvalet illorange, som sticker i ögonen, men passande nog för en kontorsberättelse får en att tänka på understrykningspennor. Paradoxalt nog är det just det fula kul, drastiskt och vågat. Formspråket är medvetet och genomarbetat, bildberättandet tillspetsat.

Mia Österlund, Hbl

Berättelsen blir litet olika varje gång man läser den, och rolig på nytt sätt. Ett barn och en vuxen ser tigrarnas jobb på skilda vis. Boken sätter fart på fantasin men låter läsaren styra.

Jag ser boken också som en gåva till en kollega eller kund som uppskattar humorn. Följande steg är ett seminarium: Finn din inre tiger!

Iris Backlund, Östra Nyland

Tigerkontoret
Slutsåld