Marcus Rosenlund

Väder som förändrade världen

Det finns inget dåligt väder, bara ett klimat på randen till vansinne

Läs bokens första kapitel här!

För att ta över världen räcker det inte med att du skapar världens mäktigaste handelsmakt eller världens mest överlägsna vapenmakt. Du måste också göra dig till herre över vädrets makter. Det har inget av vår historias imperier ännu lyckats med, och därför har de alla gått under.

Det må vara vinnaren som skriver historien. Men hur många gånger har det inte varit vädret som har avgjort vinnaren? Eller avslutat berättelsen utan någon vinnare alls?
 
Vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund debuterar med en bok om hur klimatet och vädret påverkat historiens gång. Här får du bland annat veta hur El Niño-fenomenet bidrog till Maya-kulturens undergång, varför Grönland heter Grönland och vad sambandet är mellan Edvard Munchs målning Skriet och vulkanutbrottet på Krakatau 1883. Samt hur vädrets makter hjälpte Englands flotta att betvinga den spanska armadan 1588.

Rosenlund förklarar svåra saker så att de blir glasklara. Han berättar med entusiasm och kunskap om väder och vind ett ämne som sysselsatt mänskligheten genom alla tider.
 

Recensioner

 

Rosenlund skriver lättbegriplig vetenskapsprosa med glimten i ögat utan att det blir larvigt. Hans väderbok är mer än en bok om väder.
Henrik Othman, Österbottens tidning

Marcus Rosenlunds bok är en populärvetenskaplig skattkista.
Överlag innehåller boken mycket sådant som få reflekterar och fascineras över efter skolåldern, som mammutar, vulkaner och utdöda civilisationer. I Rosenlunds fördjupade behandling, uppdaterad med senaste forskningsresultaten, blir sådana ämnen minst lika fascinerande som när man första gången hörde talas om dem.
Fredrik Österblom, Hufvudstadsbladet

Väder som förändrade världen Provläs
E-bok Mjuka pärmar

28.00 €

Köp