Tove Appelgren & Salla Savolainen

Vesta-Linnéa i månskenet

Nominerad till IBBY Honour List 2016

Vesta-Linnéa vill gå ut. Hon vill och hon vill inte. Vesta-Linnéa ligger under täcket och lyssnar på sitt hjärtdunk. Men då lillasyster Wendla försik­tigt lyfter på täcket och petar in prinsessägget som hon sparat sen påsken känns det plötsligt inte alls svårt att stiga upp. Vesta-Linnéa delar chokla­den med Wendla och sen rusar de till kojan. 

Mitt i kojleken frågar Wendla: »Varför blir du så ledsen ibland? Jag vill alltid stiga upp och börja leka.» Vesta-Linnéa vet inte varför. Hon kan inte förklara hur de där sega, sega morgnarna känns. 

 

I Tove Appelgrens och Salla Savolainens femte ge­mensamma bok funderar Vesta-Linnéa på hur ledsen man egentligen kan bli. Men hon funderar också på lyckorna som ibland virvlar runt i henne: kojlyckan, mamma lyckan, plättlyckan, syster­lyckan. 

Liksom i de tidigare böckerna bjuder berättel­sen på en livsinsikt och ett harmoniskt samspel mellan text och bild. Böckerna om Vesta-Linnéa är alla illustrerade av Salla Savolainen. 

 

Recensioner

Det som gör böckerna om Vesta-Linnéa bra är hennes tydliga och välformulerade tankevärld parad med den fina bildsättningens detaljer och färgkänsla. 

Vi får verkligen följa med in i hennes kanske åttaåriga hjärna i både text och bild, vi får vara med när hon lär sig om världen och skapar nya fina ord som nattanke, vuxenhjärta och kojlycka. Hon är finurlig och påhittig men också trygg bara då kan man leka med farliga tankar som hon gör.

Jenny Jarlsdotter Wikström, Åbo Underrättelser

 
Mörkret i oss. Melankolin och missmodet. Allt detta är stora litterära teman som nu tar välkommen plats i Tove Appelgrens och Salla Savolainens bilderbok Vesta-Linnéa i månskenet. Långseriekonceptet är beprövat, för att inte säga väl upptrampat, läsaren redan välbekant med persongalleri och tematik. Men det blir inte sämre för det. Tvärtom är den nya Vesta-Linnéa-boken en av de bästa i serien.

Appelgren tar små barns känslor på största allvar.

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

I stället för att ta den enkla vägen har Appelgren valt att göra berättelsen mer komplex och reflekterande, stundvis känns den till och med filosofisk.

Savolainen fångar sinnesstämningarna på pricken och detaljrikedomen i bilderna gör att det finns något nytt att upptäcka varje gång man läser boken.

Heidi Eriksson, Vasabladet


Att lyfta fram nedstämdhet och melankoli i en barnbok och ur ett barns perspektiv känns på inget sätt naivt eller mindre realistiskt. Tvärtom. Boken är i det närmaste filosofisk till sin karaktär, och väcker säkerligen en del tankar både hos barn och vuxna. ...

Text och bild samspelar väl. Savolainens illustrationer är uppfinningsrika och uttrycksfulla, och växlar mellan glada och färggranna till nedtonade och mer dämpade.

Rebecca Finnberg, Västra Nyland

Det här är en välskriven, innerlig och tröstande bok för både barn och vuxna.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Savolainen lyckas väl med att skildra berättelsens olika stämningar utan att förlora i expressivitet. Särskilt fint är avsnittet där Vesta-Linnéa funderar i månljuset. Boken förmedlar också hopp för Appelgren berättar inte om en depression som lamslår. Istället visar hon  att plättar med sylt på, vänskap och kojlek gör livet värt att leva. Det är mycket glädjande att bilderböcker av den här typen ges ut för de kompletterar de grälla och endimensionella Disneyinspirerade berättelserna som barnbokmarknaden svämmar över av.

Ylva Larsdotter, Ny Tid

 

 

Vesta-Linnéa i månskenet
Slutsåld