DuvTeatern

DuvTeatern är en fri teatergrupp för skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning verksam i Helsingfors sedan 1999. Våren 2012 inledde DuvTeatern ett poesiprojekt med fokus på poesin och den egna rösten; det subtila, finstilta, personliga och intima. I verkstäder ledda av poeterna Claes Andersson och Tua Forsström skapade DuvTeaterns skådespelare egna dikter. Ett urval av de här dikterna utgjorde stommen i föreställningen Den Brinnande Vargen - en soaré med DuvTeatern som gjordes i samarbete med Klockriketeatern och spelades för utsålda salonger på Klockrike Diana våren 2014. I antologin Den brinnande vargen dikter från DuvTeatern presenteras även de dikter som inte hittade sin plats i föreställningen.

Pris för föreställningen Den Brinnande Vargen
Antoniapriset 2014 för konstnärligt mod och mångfald
Vi premierar ett fenomen som i år tack vare ett långsiktigt, konsekvent arbete nådde en konstnärlig höjdpunkt. Priset går till en poetisk känslig föreställning som visar att konst verkligen spelar en roll, och som nådde en ovanligt bred publik".
 
Thalia-priset 2015
Den Brinnande Vargen on koskettavaa yhteisöteatteria parhaimmillaan, toteutettuna korkeatasoisen taiteilijajoukon vetämänä.

Varifrån kommer dikter?
Frågan ställdes till antologins nio författare och redaktörerna Andersson och Forsström
 
Claes Andersson
Från livet. Och döden. I dikten uttrycks det som är viktigt i livet.

Ragnar Bengtström
Från hjärtat helt enkelt, de kommer från mig själv. Men ibland kommer de inte alls. Jag är författare på sätt och vis. Författare och sångare. Inte är jag nu en så stor sångare, men när det är pakko på så.

Tua Forsström
Från det som man har varit med om, från hjärtat och magen och helst så lite som möjligt från huvudet. Det pågår ett babbel inom oss själva hela tiden och det gäller att få tag på det. Dikterna är som en sorts djuphavsfiskar som man försöker fånga och dra upp till ytan.
 
Marina Haglund
Från tidningen och TV:n. Jag läser Hufvudstadsbladet, det kommer Uutiset. Dikterna kommer till kroppen. Jag pratar i mikrofon.

Yvonne Heins
Dikterna kommer från hjärtat, inifrån. Man kan sitta och fundera hur dikterna ska bli, då kommer dom snabbare. Ibland kan dikterna komma oppifrån rymden också, det är spännande. Man blir glad själv också liksom.
 
Karolina Karanen
Från Claes Andersson. Men mina dikter kommer från mitt huvud. Dom är lite sorgliga och kanske mittemellan.
 
Irina von Martens
Från stora hjärnan. Och från munnen förstås.

Tanya Palmgren
Från Tua Forsström. Jag skriver också, jag skriver själv dikter. Dom kommer när jag hittar på dem.
 
Pia Renes
(Tolkat från tecken)
Från Gud. Från drömmar.

Lotte Schauman 
Från Afrika. Dom kommer med hästarna och aporna.

Elias Simons
Dikter kommer från magen.
 

DuvTeatern
Fotograf: Stefan Bremer Ladda ner fullstor bild