Henrik Huldén

Henrik Huldén (f.1957) är publicist och en mångsysslare inom det finlandssvenska och nordiska kulturfältet. Henrik Huldén har jobbat som journalist och som redaktör och producent vid Rundradion 1979-2003. Därtill är han ledamot av Hugo Bergroth-sällskapet och Finlandssvenska rimakademin och har varit mångårig ordförande för Sällskapet Visans Vänner i Helsingfors. Huldén är en av de främsta finlandssvenska visartisterna och hans känsla för visa och vers har också gjort honom till svensk (1998), finsk (2009) och två gånger nordisk (2004, 2008) mästare i nyskrivna snapsvisor. Idag skriver Huldén bland annat dagsvers i Hufvudstadsbladet under namnet Gromit. Han arbetar sedan 2003 på Hanaholmen -kulturcentrum för Sverige och Finland.

Vad är kärnan i ditt författarskap?

Som verspoet vill jag förstärka den fysiska upplevelsen av språket, hur orden banar sig väg in i kroppen. Verspoesi är ett hantverk med en berättelse. I bästa fall blir innehållet tillgängligt för läsaren genom både sinne och själ. 

Som skribent i allmänhet vill jag snickra lustfyllda möbler vid språkets hyvelbänk, med välriktat ljus, skarpa verktyg och vackra material.

Varför är litteratur viktigt?
Utan gränslösheten och fantasin i litteraturen och konsten skulle det verkliga livet sakna mening. Det långväga i en skriven text fascinerar mig också. Spåret av en röst som kanske har tystnat, som finns långt borta, som talar ett språk som jag kanske inte skulle förstå.

 

Henrik Huldén
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild