Pirkko Lindberg

Hösten 1989 steg romanen Byte upp som ett fyrverkeri över ett ganska förutsägbart litterärt landskap. Den dittills okända Pirkko Lindberg gjorde en sen men desto mera uppmärksammad debut med en omfångsrik roman. Byte kan ses som en av inledningsfanfarerna till det som under 1990-talet kom att materialiseras som en finlandssvensk romanboom. Tuva Korsström Från Lexå till Glitterscenen

Pirkko Lindberg (f. 1942) har med egna ord levt ett brokigt liv, bl.a. som ekobonde, lumpsamlare, journalist, klockringare i Hitis kyrka och vegetarisk kock. Efter framgången med debutromanen Byte har hon försörjt sig som fri författare. Lindberg bor på Drumsö i Helsingfors och är en inbiten nordist, vegetarian och miljöaktivist. 

Läs mer om Pirkko Lindberg på hennes egen hemsida.

 

Byte utlöstes av en älskad adoptivmors död och ur ett strandat parförhållande. Den korta och häftigt intensiva skapelseprocessen överraskade debutanten Pirkko Lindberg själv. Dittills hade hon inte sysslat med skönlitterärt skrivande i någon större utsträckning. Romanen kom som en lavaström ur hennes undermedvetna.

Som barn ville jag bli cirkusartist, jag kunde gå på händerna i trapporna på min mammas hotell. Men jag fick ingen uppmuntran hemifrån att bli akrobat. När jag skrev den här boken fanns det plötsligt inga gränser. Nu gjorde jag volter under cirkustältets tak. Jag trodde inte jag kunde skriva dialoger, men till min häpnad märkte jag att det var lätt.

 

Också efter Byte fortsatte Pirkko Lindberg att överraska. Djärva infall och hejdlöst berättande har präglat hennes författarskap, där ingen av böckerna riktigt liknar den andra.

I den stora reseskildringen Tramp (1993) föresätter hon sig att kartlägga jordklotets ekologiska tillstånd.

Pikareskromanen Candida (1996) förenar Pirkko Lindbergs fabuleringsförmåga från Byte och det sociala patoset från Tramp i en pastisch på Voltaires Candide.

Romanen Berenikes hår (2000) är ett ambitiöst försök att penetrera det kvinnliga psyket och ett depressionstillstånd i en enda medvetandeström. Dessutom har Pirkko Lindberg intentionen att skriva en satir över den tilltagande prostitutionen och människohandeln efter realsocialismens fall och globaliseringens intåg.

Drygt tio år efter Tramp återvände hon till det ekologiska och didaktiska resereportaget med sos Tuvalu (2004).

Med den nära sexhundrasidiga kolossen Hotell Hemlängtan (2010) var Pirkko Lindberg tillbaka i sin bästa genre, den magisk realistiska romanen, som hon visade sig bemästra så väl i Byte.

Tuva Korsström Från Lexå till Glitterscenen

 

Pris

Byte tilldelades J. H. Erkkopriset för bästa debutroman 1990 och utkom samma år också på finska. 

Candida kandiderade för Finlandiapriset år 1997 och Aleksis Kivi-priset 1999. Föreningen Svensk-Finlands Vänner i Sverige belönade boken.

År 2001 belönade Svenska litteratursällskapet Berenikes hår och år 2005 SOS Tuvalu.

Berenikes hår belönades med av Svenska litteratursällskapet år 2001.

Hotell Hemlängtan belönades av SLS 2011 med motiveringen: Hennes rika romanbygge Hotell Hemlängtan gestaltar generöst både flickglädje och sorg. Lindberg tar oss med på en hisnande färd in i Hotell Waldorfs pulserande verksamhet och adoptivdottern Tinka Komias uppväxt i femtiotalets Vasa. Hotell Hemlängtan är en sann läsroman.

 

Översättningar

Alla Lindbergs böcker har översatts till finska.

Pirkko Lindberg
Fotograf: Henry Streng Ladda ner fullstor bild