Tuula Karjalainen

Tuula Karjalainen (f. 1942) är konsthistoriker och fackboksförfattare och har varit chef för bland annat Helsingfors stads konstmuseum och Kiasma, museet för nutidskonst. Karjalainen har också verkat som forskare, universitetslärare och kurator för ett flertal utställningar. 

I sin doktorsavhandling behandlade Karjalainen främst 40- och 50-talens finländska konst, där ett flertal av Tove Janssons samtida vänner ingick. Detta var startskottet till boken Tove Jansson Arbeta och älska. Jag kände ju många människor som var viktiga för Tove. Hon själv gjorde ett verkligt djupt intryck på mej, det gjorde hon säkert på alla hon mötte. Naturligtvis har jag alltid varit intresserad av Toves målningar och illustrationer, i synnerhet mumintrollen och de politiska bilderna. Också som författare har hon väckt min beundran. Så valet av ämne var kanske inte oväntat.

Utöver doktorsavhandlingen Uuden kuvan rakentajat 1990 (om när den abstrakta konsten kom till Finland på 1950-talet) har Karjalainen skrivit en bok om Martta Wedelins illustrationer (Ikuinen sunnuntai, 1993) och Rudolf Koivus bilder (Kuin silloin ennen, 2011).

 

Tuula Karjalainen
Fotograf: Jeppe Tuomainen Ladda ner fullstor bild