Lena Frölander-Ulf är månadens illustratör i april

Lena Frölander-Ulf är månadens illustratör i april

Vi har bjudit in ett gäng härliga illustratörer för att skapa varsin bild till framsidan på vår sajt. Under vårens lopp får ni ta del av deras tolkning av temat böcker, läsning och bra feeling. I april presenterar vi Lena Frölander-Ulf, aktuell med bilderboken Kurre Snobb och popcornen / Kurre Keikari ja popcornit.

Vad ritar du helst?

Jag ritar hellre fantasi än realism. Eller helst så de två smälter samman och blandas ihop, så att det blir lite oklart vad som egentligen är vad. Jag bygger gärna upp hela världar, lite som scenografin för en teaterpjäs.

Vad är det svåraste att rita?

Realistiska, riktiga människor. Riktiga saker så som de egentligen ser ut. Eller det är tråkigare i varje fall.

Vilka är dina favoritillustratörer?

Tove Jansson, John Bauer och Hans Arnold. Av de nyare Sven Nordqvist och Jakob Wegelius (är en traditionalist, verkar det som).

Var hittar du inspirationen?

Överallt! I det fula likaväl som det vackra. I det tråkiga lika mycket som i det spännande.

Ditt bästa tips för att få igång kreativiteten?

Gör bara! Strunta i självkritiken så länge du öser på. Kritisk kan man vara senare, tillsammans med sin redaktör till exempel.

Vilken av dina bilder är du själv allra mest nöjd med?

Jag hoppas ju att jag har mina bästa bilder framför mig ännu. Men att jag vågade satsa på den svarta skrapkartongen i Mörkerboken 2009 har jag varit väldigt glad åt.

Vad har varit ditt svåraste uppdrag genom tiderna?

De jag ger mig själv. Jag är en sträng chef. Ganska hemsk, faktiskt. Men sen är jag rysligt snäll efteråt. När illustrationerna är gjorda.