Nyckelknipan nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdoms-
litteratur 2017

Sanna Mander är nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2017 med den hyllade bilderboken Nyckelknipan.

Juryns motivering:

En glad upptäcktsresa till ett höghus, där det bor en massa konstiga människor. Nyckelknipan talar för en bred värdegrund utan normativ eller upplysande ton. Samspelet mellan text och bild är mästerligt både på svenska och finska. Varje uppslag med läckert visuellt uttryck gör att läsandet blir en helhetsupplevelse, där alla detaljer är väl avvägda och det visuella stöder tematiken i boken också till sin yttre form.

Alla nominerade böcker
Sanna Mander, Avain hukassa / Nyckelknipan (S&S / Schildts & Söderströms)
Riikka Ala-Harja, Kahden maan Ebba (Otava)
Jukka Behm, Pehmolelutyttö (WSOY)
Kaj Korkea-aho & Ted Forsström. Illustratör Pentti Otsamo, Zoo! Virala genier / Zoo! Viraalit nerot (Förlaget / Otava)
Mauri Kunnas, Koiramäen Suomen historia (Otava)
Ninka Reittu, Sinä olet superrakas (Otava)

Artisten och låtskrivaren Anna Puu utser den slutliga vinnaren som offentliggörs 29.11.

 

Sanna Mander (f. 1980) växte upp i en förort till Stockholm. Efter gymnasiet studerade hon grafisk design vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors, där hon fortfarande bor med man och tre barn. Sannas färggranna illustrationer har under de senaste åren förekommit på hemtextiler, förpackningar, planscher, skivalbum och publikationer, såväl i Finland som utomlands. Hon har illustrerat omslag och svenska och engelska barn- och ungdomsböcker. Så här säger Sanna Mander själv om vikten av att läsa: ”Läsning är som bäst då berättelserna för en till en helt ny värld där man kan lära sig nya saker, se saker med nya ögon och till och med hitta sig själv igen.”

Med Nyckelknipan har Sanna Mander skapat en härligt lekfull bilderbok med finurliga rim och detaljrika illustrationer. Här finns nya saker att upptäcka vid varje läsning.

Sanna Mander utkommer på finska på Kustantamo S&S (Avain hukassa). Boken är inte översatt, både den svenska och finska texten är skriven av författaren.

Mander fick också årets Rudolf Koivu-pris för Nyckelknipan/ Avain hukassa.

 

PRESSRÖSTER
Med suverän känsla för språk, form och bilderbokens blandade läsekrets visar Sanna Mander att ännu en finlandssvensk bilderboksstjärna är född.
MARIA LASSÉN-SEGER, HUFVUDSTADSBLADET

Rimen är knasiga, inspirerande och överraskande. Läsaren vill stanna upp och smaka på varje delikat ordval och fundera på dess betydelse.
SARA ÖSTMAN, ÖSTERBOTTENS TIDNING

Sanna Manders bilderbok genomsyras av humor, glädje och språkliga finurligheter.
MARIA KALLIO, VASABLADET

 

UTGIVNING Schildts & Söderströms och Kustantamo S&S
Rööluuvån/Punis (bild, 2015)
Prinsessmålarboken/Prinsessavärityskirja (text och bild, 2016)
Nyckelknipan/Avain hukassa (text och bild, 2017)

 

Läs mer om författaren här och om Nyckelknipan här.