Runeberg Junior-priset till Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv

Den fantastiske Alfredo, med text av Malin Klingenberg och illustrationer av Joanna Vikström Eklöv, är en av två böcker som fick ta emot det nya barnlitteraturpriset Runeberg Junior.

Den fantastiske Alfredo är fjärde boken i serien om Patrik, Irene och den vilda Pensionärsmakten. Precis som i Klingenbergs och Vikström Eklövs tidigare böcker går det undan där Patrik, Irene och Pensionärsgänget drar fram. Berättelsen är rolig, full av finurliga infall och precis lagom spännande. Mitt i prick för alla som nån gång har drömt om att åka på solsemester med sin bästis.

Paten kalastuskirja, av Timo Parvela och Pasi Pitkänen, är den andra pristagaren. Domare var filmregissör Saara Cantell, och böckerna är de favoriter som förskolegrupper och elever i årskurs ett och två i Borgå valt ut bland nio kandidater. Cantell ansåg att barnjurygruppernas val var viktigt och beslöt att dela priset mellan de två favoritböckerna. Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen.

Borgå stad och Tidningen Östnyland/KSF Media instiftade Runeberg Junior-barnlitteraturpriset för att fira jubileumsåret Finland 100. I förvalsjuryn ingick journalisten Petra Lind, barnboksförfattaren, modersmålsläraren Hanna Lundström och dockteaterkonstnären Ilpo Mikkonen. Prissumman är 10 000 euro.