Runebergspriset 2017 till Peter Sandström och Laudatur

Peter Sandström beviljas Runebergspriset 2017 för romanen Laudatur med motiveringen:

Laudatur är en frustande munter, avväpnande melankolisk och till sitt språk spänstigt rotknölig roman full av hemliga tankegångar. Vår huvudperson, tidningsmannen och poeten Peter existerar mellan några långsamma, nästan stillastående dagar i september 2014 och en häftigt accelererande, melodramatiskt absurd händelsegalopp i augusti 1988. Världen vippar, nu som då och alltid, på branten till nya omvälvningar och välter sina murar, men Peter koncentrerar sig mest på sin flygande zebra till akademisk karriärkvinna och fru, sina nästan vuxna barn och sina minnen av att vara nästan barn själv. Peter är en fredens man, som tror att han äntligen slutit fred med sitt inre.

Laudatur är en studie över tidens gång och tidernas gångar in varandra, dagarnas oändligt skiftande tempo. Det är en studie över språket och tystnaden, människan i beröring med andra människor och världar. Laudatur utforskar livet, människans årstider och vår egen dödlighet. Peters generation trängs med tidigare och kommande, men har inte ett hum om sig själv. Vi får se människan precis sådan som hon är, rik i all sin otillräcklighet. Laudatur är framför allt en studie över den kärlekande människan, all den kärlek som fyller ett liv.

Peter Sandströms roman beviljas härmed Runebergspriset för sina förtjänster i samtliga läsvärda ämnen och det allmänna vitsordet laudatur.

Att romanen redan översatts till finska av Outi Menna är ett tecken på hur översättningar kan göda vår litteratur och nå över språkgränserna, ibland nästan snabbare än nyhetstelegram.

Vinnaren utsågs bland åtta kandidater av en jury som bestod av juryns ordförande, författaren Tero Liukkonen, diktaren Tommi Parkko och litteraturforskaren Maili Öst. Prissumman är 10 000 euro.

Laudatur har utkommit på finska på Kustantamo S&S.