Ulf Stark 1944-2017

Ulf Stark 1944-2017

Ulf Stark, en av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare, har avlidit.

På Schildts & Söderströms gav han ut tre böcker med illustrationer av Linda Bondestam: Diktatorn 2010, Allt det här 2012 och Min egen lilla liten 2014.

Ulf Stark växte upp i Stockholmsförorten Stureby. Han har berättat att hans mamma läste för honom och hans bror om kvällarna – det var så han kom i kontakt med de stora äventyren. Han började skriva själv i tonåren, och han läste klassiker, dikter, strunt, filosofi och romaner om nätterna. ”Jag sov mej genom skolan. Jag lärde mej mycket.” Sin första bok skrev han när han var 19 år, en diktsamling, och han fortsatte med ett par böcker till för vuxna. ”Sedan visste jag inte vad jag skulle skriva. Jag behövde tjäna pengar. Jag blev byråkrat.” Men Stark längtade fortfarande efter de fiktiva världarna, och skrev en bok med titeln Dårfinkar och dönickar 1984 fylld av skrivlust, inspirerad av en annons om en pristävling om bästa barn- och ungdomsbok. Boken vann tävlingen och blev så småningom TV-serie och gjorde det möjligt för Ulf Stark att så småningom ägna sig åt författarskapet på heltid. Stark skrev mer än hundra böcker och översattes till 35 språk. Hans konstnärligt rika författarskap bidrog starkt till att ge svensk barnlitteratur ett världsrykte.

– Det är sent, flämtar Gnistan.
Du sjöng så att jag glömde.
Jag måste tillbaks till Solen.
Innan mörkret kommer.
Det måste alla gnistor.

Ulf Stark, ur Min egen lilla liten