Nominerade till Svenska Yles litteraturpris

Nominerade till Svenska Yles litteraturpris

Sofia Parlands essäbok Skrivet på revbenen och Julia Mäkkyläs novellsamling Apelsinfågeln är nominerade till Svenska Yles litteraturpris.

Under år 2023 har det utkommit nästan femtio skönlitterära verk på svenska i Finland. Bland dessa har Svenska Yles kulturredaktion valt ut de fem nominerade verken, och enligt litteraturredaktör Marit Lindqvist visar de utvalda böckerna på den bredd som finns i den finlandssvenska skönlitteraturen idag.

— Vi vill lyfta fram röster som på olika sätt vidgar det finlandssvenska rummet och den finlandssvenska litteraturen, både språkligt och tematiskt. Det är också viktigt att synliggöra olika litterära genrer.

Sofia Parland och Julia Mäkkylä är årets debutanter.

– Alldeles speciellt fint känns det att kunna bereda plats för författare som befinner sig på olika stadier i sitt författarskap – vid sidan av en väl etablerad författare som Kjell Westö har vi till exempel valt att uppmärksamma två unga debutanter, Julia Mäkkylä och Sofia Parland.

Svenska Yles litteraturpris väljs av en läsarjury och publiken, kolla mera på Svenska Yle. Priset tillkännages 11.1.2024. Prisceremonin som går av stapeln på Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors.