Den dansande björnen 2023

Den dansande björnen 2023

Victor von Hellens vinner priset för diktsamlingen Onkalo. Han är den första finlandssvensken på 15 år som vinner lyrikpriset.

Urvalsjuryns motivering:

Victor von Hellens diktsamling Onkalo river sönder hjärtat tyst och ömt – det är poesi som förtvinar, förmultnar in i marken, dekomposterar.

Onkalo är en högt nutida manifestation av klimatångest som ställer frågorna som tynger på hela mänsklighetens axlar idag – kommer jorden att bli obeboelig på grund av klimatförändring? Vad kommer vi att lämna kvar för de kommande generationerna? Kommer det alls att finnas några kommande generationer?

Poesin är cinematisk med starka drag av storytelling. Stål täcks av rost och sedan smälter mossa, natur och teknologi ihop, de sista människorna är bara skadade djur som drar sig tillbaka för att slicka såren. Utan nåd ställer von Hellens oss framför den existentiella fruktan hos en art som riskerar att utrotas.”

Lyrikpriset Den dansande björnen är ett pris som Yle grundade år 1993 som en protest mot att Finlandiapriset gick in för att enbart fokusera på romaner. Priset delades ut för första gången år 1994. Idag är det föreningen Tanssiva karhu som delar ut priset.

Finlandssvenska poeter som vunnit priset:

Catharina Gripenberg, 2008

Peter Mickwitz, 2005

Mårten Westö, 1999

Bo Carpelan, 1996

Eva-Stina Byggmästar, 1995