Ettor i svenska skolor får Maggan året runt

Ettor i svenska skolor får Maggan året runt

Den här hösten får varje ny svenskspråkig elev i årskurs ett i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda boken Maggan året runt av Ellen Strömberg (till höger) och Elin Löf (till vänster). Boken är en gåva till barnen från Helmet-biblioteken och Schildts & Söderströms.

Under hösten bjuder biblioteken in ettorna och delar ut böckerna. Elever som ännu inte har ett eget bibliotekskort kan passa på att skaffa ett på samma gång.

Celia-biblioteket medverkar i kampanjen och erbjuder talböcker i fall den tryckta boken inte passar eleven, till exempel på grund av en synskada.

Både författaren Ellen Strömberg och illustratören Elin Löf har ett varmt förhållande till bibliotek.

– Jag lånade massor från vårt skolbibliotek, det var liksom en ofattbar lyx, att man bara fick plocka på sig vad man ville och ta hem och läsa, säger Strömberg.

Ibland hördes kanske en suck bakom lånedisken.

– Fammo var konstant orolig att jag skulle förstöra ryggen av alla böcker jag kånkade hem. Och jag tror att bibliotekarierna ibland suckade över att jag var så dålig på att lämna tillbaka böckerna i tid.

Även Löf har trygga minnen från närbiblioteket.

– Min mamma jobbade i byggnaden intill, så det hände ofta att jag promenerade till bibban och hängde där tills hon slutade för dagen. Biblioteket var en plats där allt var möjligt.

Som framtida illustratör var Löf redan som barn fascinerad av bilder och illustrationer och hon vandrade runt bland barnbokshyllorna och beundrade omslag.

– Samtidigt var vuxensidan också spännande, med alla obegripliga titlar och böcker om precis allt man kunde tänkas behöva veta.

Biblioteket är fortfarande ett andrum för Strömberg.

– Jag är fortfarande usel på att lämna tillbaka böcker i tid. Men biblioteket är fortfarande mitt favoritställe, jag besöker ofta bibliotek när jag är i nya städer.

 

Läs mer om Maggan året runt här

9789515251503