Autofiktiv dikt av Heidi von Wright nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021

Autofiktiv dikt av Heidi von Wright nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021

von Wright säger att hon har vidgat sitt författarskap i den här boken. Den är mera personlig och mindre minimalistisk än hennes andra böcker.

– Jag har också fått många fler läsarkommentarer än tidigare, både vänner och människor jag inte känner har hört av sig. Det är roligt att boken berört så många.

”Minnena i Autofiktiv dikt av Heidi von Wright har vaskats fram under lång tid, fått en genomtänkt konstnärlig form, med små dissonanser eller luckor, som bildar ett slags sprickor som öppnar dem mot en mångtydighet, humor, eller rentav sorg. Genom sin öppenhet inbjuder de också läsaren att själv minnas. Autofiktiv dikt av Heidi von Wright utgör storartad miniatyrkonst, och är samtidigt en inkörsport till hela Heidi von Wrights författarskap.”

– ur juryns motivering

von Wright har för tillfället flera litterära arbeten på gång. På hennes Instagram kan du följa med hur hon kombinerar ord och teckningar. Snart kan hon också titulera sig guldsmed. Hon har precis avslutat sin praktik i en liten verkstad i Purmo i Pedersöre och ser likheter mellan smide och poesi.

– Båda handlar om att bygga upp och polera fram något fint av bitar som kanske i sig inte är så märkvärdiga.

Heidi von Wright är uppvuxen i Vasa, och efter många år i Åbo och Helsingfors flyttade hon ifjol till Sundom i Vasa. Kontrasten mellan att bo på ”landet” jämfört med de urbana åren inte hittills varit stor.

– Nu när så mycket varit annorlunda med alla coronarestriktioner, lever vi ungefär ett likadant liv här som i Helsingfors, men med lite mer frihet. Vi har mer utrymme och natur utanför dörren, mer lugn och ro.

– Att det dessutom blev en kall och snöig vinter känns nästan lyxigt, trots all snöskottning det innebär. Jag ser fram emot våren och sommaren, och att kunna odla lite mer än bara örtkrukor och chiliplantor i fönstret.