Bilskelettet fick hedersomnämnande i Runeberg Junior 2022

Bilskelettet fick hedersomnämnande i Runeberg Junior 2022

Runeberg Junior väljs av barn i dagis- och skolåldern. Nedan några kortrecensioner:

– Jag tyckte om Bilskelettet för den var bäst av alla. Berättelsen om bilen som krockat var bäst av alla sagor.

– Det var roligt att lyssna på alla sagor. Bilskelettet var bäst .Den var rolig och spännande.

– Jag tyckte om Bilskeletett, den berättelse som handlade om fotboll var bra.

En förvalsjury bestående av vuxna valde ut boken som kandidat med följande motivering:

”Det var svårt att somna den kvällen. Bilder av kottarna, kråkan och rispan på främlingens arm blixtrade genom mitt minne gång på gång. Kråkan var värst. Den skrämde mig, den där mörka, tunga fågeln som fick de svartaste tankarna att röra på sig.”

I Bilskelettet skriven av Hanna Lundström och illustrerad av Frank A. Unger målas episoder ur barns liv och vardag fram, tydliga och klara med ett fint och levande språk. I sju korta historier får vi stiga in i huvudpersonernas liv, känslor och upplevelser. En viktig bok som inte skyggar för svåra ämnen men som alltid inger hopp.

Kriser och motgångar
Hanna Lundström har tidigare skrivit poesi för barn (Rassel Prassel-serien). Bilskelettet är en novellsamling för barn i åldern 9–12. Nu skrev Lundström om svåra ämnen, bland annat om alkoholism i familjen och hur svårt det kan vara att säga nej.

Hur kom du in på temat med kriser och motgångar?

– Jag kände med bokens barn väldigt mycket, och det blev ett äventyr för mig att se om det gick att skapa glädje och hitta styrka också i svåra situationer.

Vad var största skillnaden mellan att skriva för barn och mellanåldern?

– Större barn har upplevt lite mer. Man har råkat ut för mer liv, och då behöver texterna ge utrymme för de erfarenheter man kanske har när man är tio eller elva, säger Lundström

– Dessutom tycker jag att en mellanåldersbok också ska sätta ord på de saker man inte ännu upplevt, men som någon annan kanske upplevt, och det var ett verkligt äventyr att försöka sig på det.

Frank A. Unger debuterar som barnboksillustratör. Hans favoritberättelse i boken är Jag älskar att simma.

– Den berättelsen kom närmast och tog lite i hjärtat. Tyvärr var ju igenkänningsfaktorn lite för hög. Jag är en pappa med en telefon i handen alltför ofta, säger Unger