Martina Moliis-Mellberg

A

Debut om utanförskap i kraftig rörelse

Martina Moliis-Mellbergs debut består av tre prosalyriska sviter som påminner om kortfilmer: Ad undas, Alfa Cassiopeia och Atlas. Tillsammans formar sviterna en litterär undersökning av ett våldsamt varande, en upplevelse av att vara på fel sida om sig själv och att vilja ta sig till sin rätta sida.
Jacques Cousteau gör allt för att förvandla sig till en haj, men det gör för ont när tänderna ska filas. Någon älskar en brutal hämnerska i en flickas kropp. Atlas rämnar eller faller han på plats?
Förstånd och yttre logik saknas i dessa tre berättelser, som återanvänder mytologiskt material och driver på med stoff ur en högst personlig sfär. Däremot är den inre logiken stark och bärande: A är en beskrivning av positioner i utanförskap utanförskap i kraftig rörelse.
 
Atlas, hur mår du egentligen? du ser så tyngd ut. är det för att vinden har vänt? för att sanden börjat lägga sig över skuldrorna? är det för att minnen väger mer när de pressar en mot marken?

A utkommer i Sverige på Modernista förlag våren 2017.

Recensioner

Moliis-Mellbergs starka skildring av kroppen som ett värkande, snärjande fängelse har en våldsam botten. Hon gestaltar en intressant omvänd Lilla sjöjungfrun-tematik i sin kapten Cousteau, som försöker skära och svälta sig ur sin kropp.
Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

A är en delikat och mogen debut. Det ska bli ett nöje att se hur Moliis-Mellberg betar av resten av alfabetets bokstäver.
Sebastian Johans, Ny Tid

Martina MoliisMellbergs (f. 1984) debutsamling släpper dig inte ur sitt njutningsfulla stryptag förrän du spärrat upp ögonen inför diagnosen att det inte är du utan världen omkring dig som blivit galen.
Maili Öst, Lysmasken 

Känslan av något utbytbart går inte att ta miste på i Martina Moliis-Mellbergs fantastiska debut. Utbytbart till något bättre, till något helande, något tröstande. En stark svit, ett starkt bildspråk, en stark känsla.
Catariina Salo, svenska.yle.fi

Moliis-Mellberg debuterar med en styv och stilmedveten bok om identitet.
Victor Malm, Expressen
 
Moliis-Mellberg skriver sig genom en utveckling som utmynnar i komplex och egen poesi.
Aase Berg, DN

Att läsa henne [Moliis-Mellberg] påminner om hur det kan vara att läsa Anne Carson och Sara Stridsberg - halsbrytande, och med tankar som rör sig snabbare än ljuset. Att läsa det är aldrig krävande, bara befriande.
Björn Kohlström, Bernur

Moliis-Mellberg gör det svåra lätt och imponerar.
Karin Nykvist, Sydsvenskan

Moliis-Mellberg skriver med en imponerande lätthet om gestalter som på ett eller annat vis försöker frigöra sig från livets tyngd eller olika sorters begränsningar.
Petter Lindgren, Aftonbladet

Språket är enkelt, samtidigt knivskarpt träffande i sin avskalade struktur. Betyg 4 av 5
Mats Linderoth, BTJ

Blixtrande prosalyrik som låter sig läsas om och om igen.
Tommy Gunnarsson, Tidningen Kulturen
 

A Provläs
Slutsåld