Johannes Salminen

Ålandskungen

En bok om Julius Sundblom

Julius Sundblom Ålands store man!

Julius Sundblom var kungen som under ett långt liv (1865 1945) med kraft och framgång drev ålänningarnas intressen och framom andra bidrog till den unika självstyrelse som Ålandsfrågan 191721 resulterade i. Det var en fråga som slutgiltigt höll på att skilja åt Finland och Sverige och engagerade ländernas bästa diplomatiska krafter. Sundblom hann till och med arresteras för högförräderi innan Finland med kniven på strupen tvingades bli något av ett föregångsland. Lösningen har ofta framförts som en modell för alla de minoriteter från skottar till katalaner som vill värna om sin regionala identitet.
Åland drogs in i en ny kris åren 193839 då Sveriges och Finlands regeringar förgäves sökte driva igenom öarnas befästande. Med inspirerad järnvilja red Julius Sundblom ut också den stormen. Som folkledare var han en blandning av hårdför praktiker och brinnande visionär.
Ålänningen Johannes Salminens bok om Julius Sundblom är något mer än en biografi eller en politisk stridsskildring. Den säger oss något viktigt om ett helt landskap och dess människor under en brytningstid. Den ger också insyn i en minoritetsproblematik, lika aktuell idag som när boken första gången utkom 1979.

Julius Sundbloms Minnesstiftelse har arbetat fram en hel webbplats med information om Ålandskungen. 
 

Recensioner

  

Ålandskungen

29.00 €

Köp