Minna Lindeberg & Linda Bondestam

Allan och Udo

Udo, viskar Allan och rör vid Udos hand. Tag mig med till drömmarnas land. Jag tror att vår balkong är en hemlig perrong. Jag har sett duvor lyfta och försvinna.

I drömmen kan allting hända. Man kan flyga. Eller landa i Sirap al Saffrans goda läckerheter, en hel värld av tårtor och bakverk. Där kan alla ens fantasier bli underbart uppfyllda. Eller så inträffar det man gruvar sig för allra värst.

Gubbarna Udo Bismarck och Allan Lindström är ett strävsamt par. Men det är svårt att vara två, man är ändå alltid olika. I drömmen vill den gamla militärflygaren Udo vara störst och bäst och dumpa Allan. Då måste Allan bli en drömmens hjälte och ingripa.

En bilderbok om svårigheten i att leka två tillsammans, om det vemodiga i att minnas och om drömmarnas vilda anarki och somnamubla logik. Minna Lindeberg frossar i poetiska ord och halsbrytande rim, Linda Bondestam i sina oefterhärmliga bilder.

Recensioner

Den finlandssvenska bilderboksutgivningen bjuder ännu en gång på ett förstklassigt verk, en öm skildring av kärleken mellan 81-åriga Allan och hans man Udo. I sina starka kollagebilder fångar Linda Bondestam alla känslolägen i de två äldre männens relation.

Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet

... en av höstens viktigaste böcker.

... en oerhört stark och rörande berättelse om kärlek. ...

Bilderna i Allan och Udo går rakt in i mitt hjärta.

Pia Siegfrieds, Vasabladet

Visst ska barnlitteraturen spegla och hantera den omgivning barnen lever i: Det finns par av olika slag också i det verkliga livet, och det är dags att de synliggörs i alla olika sammanhang. ...

Flygfärder över hustaken, bromsar och växelspakar, karuseller och fontäner samt brottsligt goda läckerheter visar hur Minna Lindberg kan leva sig in i fantasiernas fantastiska värld.

Barnen kan uppfatta alltsammans som ett enda spännande äventyr där de ledsagas av roliga rim och härliga bilder. Text och bild fungerar fint ihop. ...

Bilderna är befriade från översöta idealiseringar, de känns fria och friska, fulla av liv och detaljer. ...

Precis som texten förmedlar bilderna känslan av att allting är möjligt, vilket är en precis vad små barn behöver få känna.

Marit Lundström, Västra Nyland

En lämplig bok för den som vill förstå livet.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Barnböcker som skildrar avvikelser från heteronormen växer som bekant inte på träd i den finlandssvenska barnboksutgivningen. Därför gör Minna Lindebergs och Linda Bondestams kulörta pärla till allåldersbok, Allan och Udo mig så glad. ...

Lindeberg och Bondestam har ett grundläggande förtroende för läsaren, stor som liten, vilket gör att text och bild harmoniserar väl med varandra.

Ylva Larsdotter, Ny Tid

Allan och Udo är en bok som ska läsas flera gånger och som varje gång bjuder på nya insikter.

ytterst välkommen och ger möjligheten till goda samtal

Och bör tilläggas: med fantastiskt fina bilder!

Zikiti Klemets, Österbottens Tidning

Allan och Udo
Slutsåld