Maria Turtschaninoff

Anaché

Myter från akkade

Vecka 39 åkte Maria och Anaché på bloggturné. Här hittar du datum och venyer: http://turtschaninoff.blogspot.fi/2012/09/denna-vecka-bloggturne.html

Om nätterna vandrar nomadflickan Anaché med andarna. Om dagarna lär hennes älskade bror henne allt det en akkadekvinna inte får kunna: kasta kniv, jaga och rida som en man. Men i en värld där faror och förbud styr en flickas liv får hon inte visa sina förmågor för någon. Speciellt inte då hennes far är stammens ledare, en oberäknelig, våldsam man.

När Anaché förlorar dem hon älskar tvingas hon bli en annan för att överleva. Hon dras in i en konflikt mellan stammens makthungriga shaman och skapargudinnan, där stammens hela överlevnad står på spel. För att rädda stammen måste Anaché göra det ingen kvinna får, gå vägar ingen har gått före henne.

I nomadkulturen karaktäriserar rörelsen livet: mellan årstider, mellan läger, och mellan verkligheten och andevärlden.

Maria Turtschaninoffs fantasybok är fruktansvärt spännande, rörande och så konkret att läsaren lever, ser sig om i, känner smakerna och dofterna i denna nya värld. Läsaren andas i takt med Anaché. Den har ett närapå atavistiskt djup och en hisnande utvecklingshistoria, inte bara om att växa upp till kvinna utan om att bli en hel människa. Och hur kan man leva med en stor sorg utan att förlora sig själv?

Inom den traditionella fantasygenren sker en halsbrytande förändring men den skildras med en sådan trovärdighet och befriande samtida inställning att läsaren bara har att kapitulera.

Recensioner

Oupphörligt spännande reflekterar det fantastiska nomadriket Akkade vår egen vanliga värld och dess maktordning så att läsaren kan känna marken skälva under fötterna.
Pia Maria Ahlbäck, Finsk Tidskrift

Turtschaninoff har igen lyckats skriva en fascinerande och läsvärd bok. Hennes genre är fantasy, men hon blandar förtjänstfullt verklighet och mystik. Berättelsen är lika mycket en historia om relationer, känslor, värderingar och feminism som den är en utpräglad fantasyhistoria. Hon talar för jämställdhet, människors lika värde och kärleken som övervinner allt. Hon är skicklig i att uttrycka sig och språket är levande och lättläst.
Heidi Kiiskinen, Virikkeitä

Den är suggestiv, nervkittlande och tar läsaren med storm, såväl bildligt som bokstavligt. ...
Turtschaninoff tar fantasygenren ett steg längre, och liksom sin protagonist går dit ingen annan gått. ...
Trots att berättelsen uppenbarligen utspelar sig i en mycket gammal värld har den ändå en härligt modern touch. Den kategoriseras som ungdomslitteratur, men är garanterat lika fängslande för vuxna. Det är inte bara i akkadernas värld som Anaché kommer att leva kvar.
Rebecca Finnberg, Västra Nyland

http://vastranyland.fi/kultur/recension/2012-09-19/i-myternas-land

Det är bara att konstatera: Maria Turtschaninoff hör till vårt lands främsta ungdomsförfattare just nu. Och inom fantasy ... håller hon internationell klass. ...
... en stark berättelse om kärlek, mod och hämnd. Ett måste för vänner av fantasy och det oberoende av ålder.
Lisbeth Rosenback, Vasabladet

Men framför allt är Anaché en berättelse om hur man kan övervinna sina rädslor, förvandla sorg till mod, och framför allt: utmana vedertagna uppfattningar och överskrida gränser.
Marit Lindqvist, yle.fi

Samtidigt måste författaren övertyga. Det gör Turtschaninoff tveklöst. De som tar sig in i romanens värld belönas med en medryckande och överraskande intrig, ett språk att vila i, samt en nästan fysiskt påtaglig alternativ verklighet. Läsarna kan rentav känna smaken av söta telogelbär och salt tegelté i munnen eller svedan i skinnet under en renande rit i ett svettgerr (improviserad bastu). De 400 sidorna behövs för att bygga den trovärdiga värld som är a och o i fantasy. 
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Anaché är en intrikat komponerad fantasysroman där Turtschaninoff imponerar med sin uppenbara berättartalang. ...
Det finns en tanke bakom varje detalj och det är därför en fröjd att ta del av hennes berättelse. Som läsare tvivlar jag aldrig på att hon vet vad hon talar om och det gör att jag tryggt kan luta mig tillbaka och följa Anachés spännande öde. ...
På samma sätt som Anaché tvingas utmana sig själv för att rädda sina nära och kära, utmanar Maria Turtschaninoff fantasygenren med en berättelse som både underhåller och överraskar. 
Nina Othman, Österbottens Tidning

... det är intressant att Turtschaninoff kan föra in aktuella samhällsfrågor i en fullkomligt påhittad värld utan att det känns konstgjort. ...
Anaché - myter från akkade är en roman för alla åldrar. Den har allt en god bok ska ha: en bra story, ett fint flyt, spänning och en fantasirik, vällavvägd prosa.
Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Anaché är en mycket bra och hänförande bok.

Sara Karlman, Nya Åland

Handlingen utspelar sig i en gammal värld, men innehållet är tidlöst och universellt. Anaché är en berättelse om att övervinna sina rädslor, att lyssna till sin inre röst och finns mod och styrka att gå sin egen väg ...

Maria Turtschaninoff har ett medryckande sätt att skriva. Språket flyter galant och driver berättelsen framåt in ett stegrande tempo.

Halvvägs i boken bjuder hon på en överraskande vändning som får läsaren att studsa till. Ett härligt grepp.

Cecilia Udd, Syd Österbotten

Författaren Maria Turtschaninoff har gett oss en fantastisk berättelse som man kan läsa flera gånger och erfara som en återspegling av vår tillvaro, men i bjärtare, klarare färger.
Ringa Sandelin, Åbo Underrättelser
 

 

Anaché Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld