Maria Turtschaninoff

Arra

Legender från Lavora

SMAKPROV

Nu kan du välja mellan att lyssna till författaren som läser ett smakprov ur boken eller läsa utdraget själv. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

Hittills hade Arra levt ett lyckligt, omedvetet liv med sin skog och sin bäck och sina sånger. Ändå hade inom henne funnits en längtan efter att någon skulle se på henne. Men nu då blickarna kom gjorde de ont. Hon vred huvudet åt sidan och försökte gömma sig bakom manen av svart hår. Denna lilla rörelse var för de andra beviset på att hon var ofärdig, konstig."

En flytande, andlöst spännande historia om den stumma flickan Arra som växer upp föraktad och bespottad i sin faders hus. Det är en klassisk fantasyberättelse om en outsider som gör både en inre och yttre resa; flytten bort från hemtrakterna och ut i världen, samt utvecklingen från flicka till kvinna, upptäckten av de inre magiska gåvorna samt bemästrandet av dem. Och mötet med kärleken. Svårigheterna är parallellt individuella och nationella, som det ska vara.

Redan i sin första bok De Ännu Inte Valda skrev Turtschaninoff finlandssvensk fantasy för barn, men här skapar hon en ännu större värld för en äldre publik. Hennes förmåga att väva en fantastisk värld med trovärdiga karaktärer är på internationell nivå.

Arra utkommer på finska på Tammi hösten 2010.

Recensioner

Arra Legender från Lavora är inte likt något annat jag läst. Boken är förlagd till en vagt definierad medeltid och börjar som en realistisk psykologisk skildring av hur en utstötningsmekanism fungerar. Sakta fördjupas den till en beskrivning av hur en naturmyt skapas i samverkan mellan de fyra elementen, jord, vatten, eld och luft.

Författaren lyckas göra förvandlingen trovärdig därför att det är en legend hon säger sig berätta en av de många sägnerna från landet Lavora, de som framträder på sådana bildvävar som efter Arras tid gjorde landet rikt och blomstrande. Turtschaninoff liksom breder ut en av dem framför oss läsare och ger oss därmed en poetisk version av hur myter skapas av människors fantasi och lössläppta naturkrafter.

Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

Läs hela recensionen på Enhörningen

Arra är en utvecklingshistoria, ett magiskt äventyr och en utopi om konstens och kärlekens makt att besegra inte bara yttre grymhet utan också ett olyckligt barns övergivenhet. Med få undantag är språket suggestivt välsjungande.

Lena Kjersén Edman, BTJ

... samtidigt som läsaren drabbas av Arras apati och underlägsenhet, så väver författaren in andlighet, kärlek och magi som får språket i boken att spraka. En empativäckande fantasybok som lyckas undvika trilogifällan.

Martin Therus, BTJ

...ett hett efterlängtat tillskott till den inhemska ungdomsfloran som i dag lever och mår väl, inte minst tack vare Söderströms medvetna satsningar.

...porträttet av Arras och prins Surandos kärlek är befriande inkännande och jämlikt.

...Turtschaninoff är en finlandssvensk fantasyförfattare för barn och ungdom att räkna med.

Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Välskriven och fascinerande fantasy

... Det är sällan man läser en finlandssvensk ungdomsbok där språket känns så genomarbetat och djupt betydelsebärande...

... Förhoppningsvis hittar även vuxna med intresse för fantasyinfluerad litteratur fram till denna överlevarhistoria som hämtar inspiration från urgamla sagor och skapar en huvudperson att inspireras och trollbindas av.

Erika Rönngård, Vasabladet

Maria Turtschaninoff för sina läsare till ett sagoland och en sagotid, men intrigen och ingredienserna i berättelsen är tidlösa. Det handlar om kärlek och svek, om krig och drömmar om och kamp för frihet och rättvisa. Författaren slår genast an sin sagoton och stämning, väver in äventyr och spänning, som stegras boken igenom.

... Maria Turtschaninoff har skarp psykologisk blick och ett gott sinne för detaljer, dialog och dramatik.

... Jag och garanterat flera andra hoppas hon fortsätter berätta sagor för unga och vuxna, det kan hon.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Innehållsmässigt skulle jag kanske närmast jämföra den med C S Lewis´ Narniaböcker eller varför inte med Tolkiens berättelser om ringen.

...en läsvärd och vacker berättelse...

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Arras väg genom livet är inte bara en vacker och stilistiskt säker saga, utan inger även läsaren hopp om att rättvisan segrar. Det negligerade, kränkta barnet får upprättelse och kan som vuxen ge uttryck för sin livserfarenhet och känslor i sång och vackra bildvävar.

SE, Löntagaren

Arra är en tätt berättad historia där språket fungerar oerhört väl. Maria Turtschaninoff berättar legender från Lavora men jag börjar nästan tro att de är sanna så levande känns huvudpersonen Arra i sin sköra men samtidigt starka skepnad.

Nina Othman, Horisont

Boken får hjärtat att klappa hos både tonåring och garvad medelåldring. Alla borde någon gång belöna sig själv med en bok som den här.

Iris Backlund, Östra Nyland

Jag är inte någon större fan av fantasyböcker men finlandssvenska Maria Turtschaninoffs bok Arra, legender från Lavora fångade mig helt. Inte sedan jag läste Ursula Le Guins böcker om Trollkarlen från Övärlden har jag blivit så fängslad av en fantasybok. Turtschaninoffs språk är vackert, målande.

Helena Vermcrantz, Karlstads-tidningen

Turtschaninoff använder det, för den fantasybevandrade, välbekanta för att föra fram en stark berättelse om vad som händer när man inte blir sedd, när ingen lyssnar.

...en spännande berättelse, där äventyrsmomenten aldrig tar över och blir viktigare än huvudpersonens utveckling.

...

Ordets makt är ett genomgående och viktigt tema i boken. Dels i den klassiska magiska bemärkelsen, där den som vet sakers rätta namn också kan betvinga dem. Dels handlar det om maktlösheten hos den som saknar ord. Den som inte kan försvara sig verbalt, eller förklara sig, kan inte heller hävda sig eller erövra sin rättmätiga plats som människa. Detta viktiga budskap, framfört på ett subtilt sätt genom Arras kamp för att få en röst, gör att boken blir mer än en i mängden av fantasyromaner för barn och ungdom. Lägg därtill en skicklig språkbehandling resulterande i en vacker och driven prosa, och det är inte svårt att förstå varför den blev nominerad till Finlandia juniorpriset år 2009.

Blanka Henriksson, Åbo Underrättelser

Arra
Pocket Hårda pärmar
Slutsåld