Malin Kivelä & Linda Bondestam

Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken

Mamma slänger ut bröderna Pixon. 

Bang, dörren slår fast. 

Sedan står de där. Det regnar vassa droppar. Den friska luften är iskall. Det gör ont i lungorna. De huttrar. De är ledsna. Strumporna är våta. Datorernas skärmar lyser så hemtrevligt ur alla fönster. 

Pekka, Bille, Olle och Love är de fyra bröderna Pixon. De älskar att se på tv och tar pauser endast för att hämta mer godis eller spela lite på datorn. Men en av de lyckliga söndagarna, då det är dags för favoritprogrammet, händer en katastrof: tv:n är död. 

De går ut, träffar tanterna Vera och Tyra, som sjöng på kabaré i Berlin i ungdomen och bjuder på kalops. De möter gårdskarlen som är arg men sörjer sin döda fru. De ser en riktig mus. De leker. 

 

Recensioner

Malin Kiveläs Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken, med sköna illustrationer av Linda Bondestam (som även illustrerat Ulf Starks Allt det här med flera) är en härligt skruvad berättelse men också en tragikomisk, lätt överdriven bild av hur det tyvärr är för många barn och ungdomar i dag som häckar framför teve och dator med förtvinade muskler och långt gången vitaminbrist.

Man kan bara hoppas att många föräldrar läser den här boken tillsammans med sina barn. För att den är hejdlöst rolig (och skratt är bra medicin) och för att den är väldigt viktig!

 

Stefan Whilde, tidningenkulturen

Redan så här inledningsvis måste jag säga att Malin Kiveläs och Linda Bondestams senaste barnbok Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken är inget mindre än en alldeles mästerlig bilderbok. Sällan har jag skrattat så vid högläsningen för sonen. ...

Kivelä och Bondestam har en suverän blick och distinkt känsla för detaljer och fångar samtiden på kornet.  ...

Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken är en allåldersbok som ska läsas flera gånger. Kivelä och Bondestam har skapat en välkomponerad, provocerade och svart humoristisk saga för stora och små. Jag hoppas den kommer att ingå i FPA:s moderskapspaket så det blir en balans mellan präktiga uppmaningar och livets realiteter.

Ylva Larsdotter, Ny Tid

 

 

Bondestams bilder är härligt mörka och dramatiska och har massor av detaljer, en bok som det är lätt att bli fast i.

Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

 

 

Pixonin poikain tarina on oivallinen kehityskertomus.

Hanna-Riitta Aho, Keskipohjanmaa

 

 

Tekijäpari liioittelee lystikseen ja tuloksena sellainen elämysmatka, että osoittelevasta kasvattavuudesta ei ole tietoakaan.

Ismo Loivamaa, Lapsen Maailma

 

 

Ihan pienimmille tai muutoin heikkohermoisille lukijoille Pixonin poikia ei voi suositella, mutta viisi-kuusivuotias liioittelusta ja hurjistakin käänteistä pitävä lapsi nauttii varmasti tästä television ja tietokonepelien turruttavasta vaikutuksesta kertovasta veikeästä ja sopivan anarkisisesta opetustarinasta.

Rouva Huu, Lastenkirjahylly

 

Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken
Slutsåld