Caterina Stenius

Chaconne

En bok om Magnus Lindberg

Magnus Lindberg (f. 1958) är en av våra internationellt mest kända och prisbelönta kompositörer. Lindberg, som studerat för Einojuhani Rautavaara och Paavo Heininen vid Sibelius-Akademin är känd för sitt intensiva och expressiva tonspråk som förenar en komplex tonbild med melodiösa inslag.

Caterina Stenius tecknar ett porträtt av Magnus Lindberg från barndomen till idag. Porträttet blir lika levande, elegant och samtidigt djupsinnigt som Magnus Lindbergs person och musik. Genom intervjuer och analyser av musikstycken träder bilden av en ovanligt mångsidig och begåvad kompositör fram. Parallellt med berättelsen om Magnus Lindberg får vi följa en hel generations framväxt från lekfullt experimenterande till världens stora musikestrader; dirigenterna Esa-Pekka Salonen och Jukka-Pekka Saraste och cellisten Anssi Karttunen är med bland de intervjuade i denna bok. Den kompletteras av en kommenterande verkförteckning skriven av Risto Nieminen.

Illustrerad med fotografier både från familjearkiv och offentliga källor.

Recensioner

Det är en mycket intressant och välskriven bok, med vackert språk och skarpa tankar. ...

Därtill är boken ett underhållande kunskapspaket, och till detta bidrar även Risto Nieminens utförliga förteckning över Lindbergs verk.

Anna-Maria Nordman, Vasabladet

Om bl.a. denna geniala tonsättares sätt att arbeta, om hans vänliga person, hans förmåga att inspirera andra, att lysa upp omgivningen i stället för att lämna efter sig split och bitterhet ja, om allt detta berättar Caterina Stenius i Chaconne. ...

Vid sidan av att Chaconne ger ett fylligt porträtt av Magnus lindberg som människa och tonsättare, ger den också entydiga svar på många frågor om nutidsmusikens själ och innersta väsen.

Egil Green, Borgåbladet

Det är få tonsättare förunnat att få ett så fylligt porträtt med hela musiklivet inbegripet redan mitt i sin gärning.

Mikael Kosk, Hufvudstadsbladet

Magnus Lindbergin fanclub kiittää

Vesa Sirén, Helsingin Sanomat

Boken om Magnus Lindberg är inte bara en biografi och noggrann analys av Lindbergs komponerande, utan består också av diskussioner om t.ex. musikförlagens roll och betydelse, musikerrollen på scen och privat, notbild och notskrift och vad den förmedlar. I den välskrivna boken finns omfattande diskussioner om den nutida musiken ...

Anders Rinnan, BTJ

Av det digra intervjumaterialet har Stenius byggt upp en synnerligen väl strukturerad helhet ... Är innehållet begripligt för en vanlig människa? Det kan man lugnt säga att det är. ...

Att boken är skriven av en journalist är tydligt, de olika avsnitten är uppbyggda som goda artiklar - inledningen fångar upp ens uppmärksamhet och sedan är man indragen i den mycket smidigt framlöpande texten. Och ämnet är fascinerande.

Hedvig Långbacka, Ny Tid

"Varför har konstmusiken så hög status i Finland? Den finlandssvenska musikjournalisten Caterina Stenius bok Chaconne besvarar frågan på ett lustfyllt och initierat sätt.

Sofia Nyblom, Svenska Dagbladet

Chaconne
Slutsåld