Nils Erik Forsgård

Dagarnas skum

Anteckningar från ett år i Europa 2014-2015

Europa gick i bitar. Vad ska vi göra nu?

Jag ville skriva en bok om Europa därför att jag är finländare och europé och därför att jag känner lite oro över detta vårt märkvärdiga Europa.
 
Så skriver Nils Erik Forsgård i förordet till sin nya bok om Europa. Det har gått tio år sedan Forsgård publicerade sin kritikerhyllade bok om Berlin. Nu återkommer han med en högaktuell bok där Berlin återigen spelar en viktig roll, men denna gång en biroll. I den långa skuggan av Europas ekonomiska kris reser Forsgård till många olika städer och platser, Han vistas i centrum, i Bryssel och Barcelona, men besöker också periferin, Reykjavik, Aten och Istanbul. Han möter människor och beskriver stämningar och analyserar tendenser. Bokens kärna bildas av flera längre essäistiska betraktelser kring Europa från igår och idag, det handlar om arvet efter Napoleon Bonaparte, murens fall 1989, yttrandefrihetens gränser, Auschwitz och första världskrigets långa efterspel. Boken präglas av stor formuleringsglädje och av observationer som numera bara kan kallas forsgårdska.

Recensioner

  

Dagarnas skum är en lämpligt provocerande debattöppning om vad Europa borde vara och också en medryckande snabbkurs för att friska upp minnet kring den europeiska historien.
Mikael Kosk, Hufvudstadsbladet

Dagarnas skum
Slutsåld