Malin Kivelä (text) & Linda Bondestam (bild)

Den förträfflige herr Glad

Efterlängtat nytryck när herr Glad blir animationsfilm! 
 
När Den förträfflige herr Glad kom ut 2004 skrev kritikern Marit Lindqvist: "För Den förträfflige herr Glad är en bedårande historia om hur den milda stjärnkikande herr Glad tuktar sin nya argbigga till granne, en riktigt purken citron. Varje gång han möts av en sur min vänder han sin leende kind mot henne och varje gång hon smäller dörren i ansiktet på honom tar han det som en utmaning, inte en motgång. Och trägen vinner visserligen med lite hjälp av några sällsynta, noga utvalda bakelser från Kurts konditori och en bedårande vacker stjärnhimmel för, ja, säg mig den citron som kan motstå bakelser som krundlar, marängkorvar, korallrävar, fläskplymer, gräddslungor eller pudertassar! 
Och säg mig den som kan motstå Linda Bondestams finurliga illustrationer där varje detalj, varje färg och varje form är genomtänkt för att understryka en viss sinnesstämning, ange en tid på dygnet eller för att framhäva en specifik miljö." 
Andra kritiker deltog i hyllningskören, som Mia Österlund i Hbl som under rubriken "Bildglädje och ordfest" kallade boken en fullträff. 
Läsarna höll med och boken sålde raskt slut tre upplagor och översattes till finska och ryska. Boken har blivit radiopjäs i Sverige och turnerat som teaterföreställning hos teater Taimine sedan år 2007.  
Och i vår blir herr Glad filmstjärna. I april kan filmen ses på TV på Yle Fem som en 20 minuter lång animation i collage-teknik. Malin Kivelä har skrivit manus, Linda Bondestam ansvarar för den visuella helheten och Oy Bufo Ab producerar. 
 
 

Recensioner

"För Den förträfflige herr Glad är en bedårande historia om hur den milda stjärnkikande herr Glad tuktar sin nya argbigga till granne, en riktigt purken citron. Varje gång han möts av en sur min vänder han sin leende kind mot henne och varje gång hon smäller dörren i ansiktet på honom tar han det som en utmaning, inte en motgång. Och trägen vinner - visserligen med lite hjälp av några sällsynta, noga utvalda bakelser från Kurts konditori och en bedårande vacker stjärnhimmel - för, ja, säg mig den citron som kan motstå bakelser som krundlar, marängkorvar, korallrävar", fläskplymer, gräddslungor eller pudertassar!

Och säg mej den som kan motstå Linda Bondestams finurliga illustrationer där varje detalj, varje färg och varje form är genomtänkt för att understryka en viss sinnesstämning, ange en tid på dygnet eller för att framhäva en specifik miljö."

Marit Lindqvist, Rapido

Det är roligt att läsa en barnbok där text och bild förstärker varann ... Låt mig gissa att Kivelä & Bondestam haft väldigt roligt när de jobbade med sin bok. Och låt oss hoppas att detta inte är det sista vi sett av dem."

Kati Hiekkanen, Vasabladet

Den förträfflige herr Glad gör sin läsare på gott humör, också en vuxen. Det är en riktig saga, fantasifull, poetisk och fyndig och med en hoppingivande sensmoral om vikten av att inte ge upp.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Bildglädje och ordfest

...Den förträfflige herr Glad ... är en fullträff ... Kivelä räds varken undertoner, antydningar eller känslor. Hennes karaktärer är helgjutna och vidden i deras tankevärldar lockar.

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Malin Kivelän kirjoittaman Mainion herra Iloisen vahvuus on, että lapsen on helppo samastua kirjan sankariin. ...

Kollasitekniikkaa ja piirrosta yhdistämällä Linda Bondestam saa aikaan raikasta jälkeä. Hänen piirroksissaan jokainen ohikulkija on persoona.

Ansa Aarnio, Helsingin Sanomat

Den förträfflige herr Glad
Slutsåld