Charlotta Buxton

Det finns inga britter

Spaningsfärder och möten

Liksom många andra utlänningar har jag fallit för en besvärjelse. En myt om några gröna öar där gam­la tanter häller upp te i porslinskoppar. Där fyra ungdomar och en hund avslöjar tjuvar som gömt sig i hus på hedar. Där detektiver med stora mustascher löser mordgåtor. Där fotbollen föddes. Där det går att vara sig själv. Där punkare och hippier och konstnärer lever i kollektiv och har roligt. Där husen är gamla och gatorna är krokiga. Där männen är artiga, men kyliga och faller för kvinnor med dåligt självförtroende. Där ölet flödar, en brasa alltid brin­ner i puben och prinsar får sina prinsessor. 

 

Efter fyra år i Storbritannien ser Charlotta Buxton något helt annat än det hon ursprungligen trodde hon skulle uppleva. Hon ser ett land befolkat av walesare, skottar, invandrare och Londonbor. Ett Storbritannien för rika och ett för fattiga. Ett för arbetslösa och ett för muslimer. 

I jakten på den gemensamma nämnaren reser hon. Till Islay i nordväst, till Southend i sydost. Till Ripley, »den mest engelska staden i Storbritan­nien». Hon går på kricketmatch och besöker Eton. Hon samtalar med gruvarbetare, fotbollsentusiaster, whiskykännare och hotellägare. Och hon gör sig en vardag i London. 

Buxton berättar med ett personligt tonfall om sin jakt på det brittiska. Men hur beskriver man något som kanske inte finns? 

 

Recensioner

Buxton hinner ta upp och analysera väldigt många aspekter av det brittiska samhället... Buxtons bok är medryckande, välskriven och på många plan allmänbildande.

Rebecca Finnberg, Västra Nyland

 
När journalisten från Jakobstad, bosatt och yrkesverksam i London gör författardebut på Schildts & Söderströms har hon nytta av sin förmåga att lägga märke till detaljer och använda dem för att väcka en plats eller en person till liv.

Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning


Det finns inga britter är en ambitiöst upplagd reportagebok där författaren guidar läsaren genom dagens Storbritannien och underbygger sina iakttagelser med intervjuer med både forskare och lokala invånare, ger ögonblicksbilder och placerar mycket i ett för en utomstående fattbart sammanhang.

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

 

en mångsidig bild som är både underhållande och tankeväckande. 

JeS, Löntagaren

 

Det finns inga britter
E-bok Mjuka pärmar