Christel Rönns (text & bild)

Det vidunderliga ägget

"Det är en mycket varm sommardag. Jag och min syster Elin leker som vanligt i sanden, mamma solar sig med en deckare och pappa och Freja svalkar sig i havet. Det här är det bästa med sommaren. Ingen har bråttom och alla får göra det som de tycker bäst om.

Då händer något konstigt. Jag har hittat något mycket spännande i sanden. Alla måste komma och se på mitt fynd.

Det ser ut som ett ägg."

Pappa säger att det är så stort att det knappast kan vara riktigt, för inga djur lägger så stora ägg. Mamma tar hem det som prydnad. Men en vacker dag har ägget gått sönder och en märkligt litet djur kommer ut ett djur som till och med en professor i zoologi säger att är okänt.

Familjen döper honom till Koi-Koi och snart börjar det kännas som om den lilla varelsen alltid har hört hemma hos dem. Men så börjar han växa, och växa, och växa. Snart sover han utsträckt i tre rum, när han äter kål måste huset utrymmas på grund av stanken och han gör nattliga utflykter som blir längre och längre.

Christel Rönns har skrivit och ritat flera egna bilderböcker och är en uppskattad illustratör både i Finland och Sverige. I denna lätt autobiografiska bilderbok skildrar hon en varm och råddig familj som är lätt att känna igen i ett sommarparadis i Lappvik. De lär sig att ta emot, skydda och älska något som är okänt. Rönns beskriver också fint saknaden efteråt, men på sista sidan får vi ett litet tips om Koi-Kois vidare äventyr ...

Boken belönades med Finlandia Junior -priset 2012 och utkommer på finska på Schildts & Söderströms i december 2012.

Såhär motiverar den enväldiga Finlandiadomaren Mari Rantasila sitt val:

 

Boken är skickligt, karakteristiskt och distinkt illustrerad på ett sätt som stöder berättelsen. Bilderna har roliga detaljer, som får såväl vuxna som barn att småle. Berättelsens längd och svårighetsgrad är anpassad till målgruppen. Den har intressanta huvudpersoner som lockar till inlevelse. Det är uppiggande att läsa en berättelse om en familj som kan konsten att samarbeta, en familj som fungerar som en enhet både på känsloplanet och i vardagen. Sagan rör sig på bekanta platser och handlar om vanliga sysslor. Trots att den utspelar sig i en vardaglig miljö, är den full av fantasi. Historien behandlar viktiga teman på ett sätt som lämpar sig för små barn; att acceptera skillnader och det svåra med att avstå. Verket förmedlar att olikheter varken är skrämmande eller negativa. Som pappan i boken säger: Viktigast är inte VAD det är för ett djur utan HUR det är. Vi blir alla förr eller senare tvungna att lära oss att avstå från saker, föremål, djur eller nära människor, ibland i ett väldigt tidigt skede. Berättelsen behandlar detta svåra tema på ett skickligt vis som förmedlar värme och empati till läsaren. Det är föräldrarnas uppgift att ge barnet medel att förstå livet. Här kan litteraturen fungera som en bra hjälp. Priset går till Christel Rönns för boken Det vidunderliga ägget.

 

Recensioner

... en fantasifylld resa målad med en av Svenskfinlands mest charmiga penslar.
Pia Siegfrieds, Vasabladet

... berättelsen är så fin ...
Marcus Lillqvist, Österbottens tidning

I sin bilderbok uppdaterar Christel Rönns sommaridyllen, men för också finstilt in en djupare diskussion om tolerans.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

... en varm och spännande bilderbok ...
Det vidunderliga ägget är en sympatisk berättelse med bilder som talar sitt eget språk. ... 
Rönns har ett humoristiskt och rappt språk ... 
Rebecca Finnberg, Västra Nyland

En verkligt bra barnbok!
EOS

En vidunderlig bok.

Heidi Kiiskinen, Virikkeitä

 

Grundfrågan som Rönns ställer är hur vi hanterar och möter det okända. Rönns miljöer är härligt bohemiskt kreativa, fyllda med lustiga detaljer. Det är också befriande att se en vanlig familj som samarbetar och trivs tillsammans ...  Dialogerna är finurliga och som helhet bjuder boken både på skratt och överraskningar boken får ett extra lyft av de uttrycksfulla och distinkta illustrationerna.
Ylva Larsdotter, Ny Tid

 

Det vidunderliga ägget

15.00 €

Köp