Ulf Stark (text) & Linda Bondestam (bild)

Diktatorn

SMAKPROV

Nu kan du tjuvtitta på några uppslag ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

Det första diktatorn gör när han vaknar

är att få solen att gå upp.

Upp med dej! skriker han.

Upp och sätt på dej ljuset!

Då måste den göra det.

Men ibland går den upp

bakom moln.

När det regnar får diktatorn på sej

stövlar, regnjacka och galonisar.

Ibland smiter han ur vagnen i farten

och hoppar så att det skvätter

i rikets alla floder,

hav

och sjöar.

Diktatorn tycker om när det stänker.

Bravo! ropar folket.

Diktatorer är de som bara vill skriva jag, jag, jag, som tycker det är jobbigt att jämt bestämma och som hela tiden måste vaka över att solen går upp och månen går ner. Diktatorer får man inte pussa. Det är mycket att tänka på när man är diktator. Han tänker på sig själv.

Diktatorer kan vara barn till curlingföräldrar, de kan vara konstnärer eller ex-Sovjetunionens härskare. Men alla blir de ganska ensamma till slut.

Ulf Stark är en av Sveriges bästa, mest älskade och mångsidiga barnboksförfattare. Med humor och ömhet berättar han om en liten diktator. I samarbetet med den finlandssvenska illustratören Linda Bondestam föds helt nya gnistor. En revolutionär bilderbok som har översatts till ryska, vitryska, danska, norska, latviska, arabiska, italienska, finska, turkiska och serbiska.

Recensioner

Diktatorn är en empatisk, gapskrattsrolig och intelligent berättelse. Denna pärla till bilderbok är moralisk, men befriande nog utan stränga pekpinnar.

Ylva Larsdotter, Ny Tid

Ulf Stark är en av de största svenska berättarna, en vår tids Astrid Lindgren.

Då Bondestam bildsätter Starks dikter sker det i mönsterrika collage där kompositionen av varje uppslag är minutiöst avvägd, något som gör läsningen till en helgjuten konstupplevelse.

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Ulf Stark är en svensk författare som har en förmåga att skriva ur barnets perspektiv. Det lyckas han utmärkt med också i den här boken. Dessutom utan att vifta med några pekpinnar. ...

Linda Bondestam hör till den unga, begåvade generationen illustratörer i inland. Hennes färgstarka och detaljrika bilder, gjorda i kollageteknik, stöder texten och tillför beerättelsen nya dimensioner.

Lisbeth Rosenback, Vasabladet

"Diktatorn" heter en ny bilderbok om en knatte som pekar med hela handen. Han är en tvärhand hög men bär respektingivande militärmundering. Till dagis åker han i stridsvagnsbarnvagn som körs av hans "privatchaufför", mamma. På kvällen passar föräldrarna upp med mjölk och pyjamas, klädda som tjänstekvinna och butler. Man anar vad de är: ett par äkta curlingföräldrar.

Det blir riktigt roligt när Ulf Starks och Linda Bondestams briljant illustrerade berättelse överför diktatorns klassiska accessoarer och fasoner på dagens curlingbarn.

Sverker Lenas, Dagens Nyheter

Diktatorn är en mångbottnad berättelse där man som vuxen kan tolka in en hel del som barn inte har möjlighet till. Ulf Stark skriver en både allvarlig och humoristisk historia ...

vidgar texten på ett förtjänstfullt sätt och skapar en underbart fantasifull och färgstark bok med klara färger där det hela tiden händer saker i bilderna.

Dag Hedberg, BTJ

I bilderboken Diktatorn , som vänder sig till lite mindre barn, samarbetar Ulf Stark med finlandssvenska illustratören Linda Bondestam. Resultatet är strålande, likt den sol som pryder framsidan tillsammans med själve diktatorn. ... Som varandes förälder till en treåring är jag med på noterna direkt och skrattar högt och gott åt vart och vartannat uppslag. Bilderna är också skarpa och roliga för såväl barn som vuxna ...

Ulf Stark är en mycket produktiv författare och det mesta håller hög klass. Ändå lyckas han med båda dessa böcker faktiskt lägga sig en bit över mina förväntningar. Jag känner viss förvåning över uteblivna Augustnomineringar.

Eva-Lotta Hultén, Göteborgsposten

Både text och bild formar en berättelse om vilken man inte kan säg någonting annat än att den är en pärla.

Ringa Sandelin, Åbo Underrättelser

Diktatorn
Hårda pärmar Hårda pärmar
Slutsåld