Mary Kuusisto

Djungelgurka, isört

SMAKPROV

Nu kan du tjuvtitta på några uppslag ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

Vacker är den inte, tvättsvampen. Den kräver en varm sommar och gärna växthus, men, skriver Mary Kuusisto, "den är annars lättodlad, ungefär som gurka". Den mogna, torra frukten skalar man försiktigt, lägger den kanske i blöt om det behövs, och skakar sedan lämpligen fröna ur svampen innan man stiger in i bastun för att testa slutresultatet.

I Mary Kuusistos trädgård utanför Ekenäs växer vindruvor och citron mot en bakgrund av vanlig, hederlig västnyländsk barrskog. Nyheterna i mataffärens frukthylla hamnar i jorden, i blåa krukor har isen lagt sig över risodlingarna. I Djungelgurka, isört odlar Kuusisto sig igenom matkassen, resväskan och de mera exotiska frökatalogerna sikkimgurka, smultronspenat, skörbjuggsört! men ger också goda råd kring bladsallad, örter och tomat, kring plantering, skolning och skadedjur. Och, för skördetiden, en avdelning vegetariska, ofta glutenfria recept där trädgården är med.

Det är ett trädgårdens frihetsbudskap Kuusisto presenterar: Visst är det härligt med tulpaner i räta rader, men lika vackert blir det när naturen får göra lite som den vill. Också den som inte är rutinerad odlare uppmanas våga sig på mera exotiska växter. Kombinera, var öppen för överraskningar "hur du än bär dig åt blir det oftast vackert!"

Och för den som undrar: djungelgurkan är saftig och lite syrlig och passar i sallad, stekta rätter och inläggningar.

Gästskribent: Tua Forsström.

Illustrerad.

Recensioner

... den är helt underbar.

Matrutan, Nya Åland

I Mary Kuusistos nya bok kan både ovana och drivna odlare få inspiration.

Titeln Djungelgurka, isört anger tonen. Med en avslappnad inställning till trädgård och ett stort intresse för att prova på nya arter tar hon läsaren med på odlingsäventyr. ...

Nu delar hon med sig av sin erfarenhet av och kunskap om odlingen av frukter och örter och många läckra rätter man kan använda dem till och i.

Det här i den också till det yttre och till lay-out tilltalande boken Djungelgurka, isört, som hon illustrerat med egna vackra fotografier i färg. ...

En entusiastisk odlare är också poeten Tua Forsström, som medverkar i boken med Anteckningar från en balkong i november, som på ett trevligt sätt kompletterar bokens mångsidiga innehåll. ...

Andra, med större odlingsmöjligheter, har mycket att hämta i hennes bok, som är både välskriven, lättbegriplig och färgas av författarens humor.

Vem som helst läser den med behållning.

I boken ingår ett fyrtiotal recept, lockande att pröva på, inte minst genom bilderna. ... För vegetarianer är receptsamlingen ett fynd med bl.a. Rödbetsbiff och tofuschnitzel på menyn. Det mesta kryddat eller prytt med växter som beskrivs i boken.

Mary-Ann Bäcksbacka, Västra Nyland

Boken är skriven med stor odlarglädje. Mary har ett närmast poetiskt förhållande till växter och hur de doftar. ...

Boken illustrationer doftar sommar och ger en tydlig bild av varje växt. Rätternas bilder är lockande med ätbara växter och blommor som dekoration på maten. Även om man inte har tänkt odla exotiska växter, lönar det sig absolut att skaffa boken bara för att den är så trevligt skriven och för de fina recepten.

Brita och Rainer Svartström, Trädgårdsnytt

Boken bör hållas utom räckhåll för småbarn. Växt- och matbilderna är så läckra att en vuxen också får lust att smaka på pappret. Hanna Siiras formgivning stöder text och bilder på ett lekfullt och sinnligt sätt.

Iris Backlund, Östra Nyland

Mary uppmuntrar oss att gå vår egen väg i trädgården utan att bry oss om vad grannen tycker. Det är en inspirerande ok skriven med humor.

Åsa Sköldekrans, Hem Ljuva Hem

Djungelgurka, isört
Slutsåld