Anna Härmälä

Du bestämmer själv, Jori

Hunden Jori bor i ett badkar. Efter att länge ha mixtrat har han lyckats blanda det perfekta badslemmet. 

Nu vill han dela med sig till alla sina hundvän­ner, men badkaret är för litet. För att kunna bjuda in dem alla måste han utvidga. »Men det är jag som är badexperten!», säger hans vän badankan och visar upp hela sitt släktträd med badexperter. 

Jori blir osäker och låter badankan ta över pro­jektet. Snart står en hel badinrättning med rent vatten färdig, drömmen för alla ankor. Men hun­darna vill ändå hellre bada i slem. 

Hunden Jori är bekant från Anna Härmäläs första prisbelönta bilderbok Du hör inte hit, Beiron! från 2011, som utkom i flera upplagor. Härmäläs färggranna och fräsiga bilder, fyllda med roliga detaljer och serietidningsestetik, har väckt förtjusning både hos barnläsarna och hos vuxna. 

Recensioner

Jag älskar det när en till synes harmlös bilderbok innehåller ett samhälleligt budskap. Samtidigt är bilderna så finurliga och karaktärerna så sympatiska att de djupare aspekterna går upp för mig först under den tredje läsningen ... 

Eva Korsbäck, Vasabladet

Bisarr uppstickarbilderbok

För bilderbokskonstnärer handlar det om att hitta sitt eget visuella uttryck och skilja sig från mängden. Anna Härmälä hittar med nya bilderboken Du bestämmer själv, Jori (2013), uppföljare till debuten Du hör inte hit, Beiron (2011), helt rätt.

Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

På ett fint vis lyckas Härmälä visa att vi inte ska lyssna för mycket på vad andra tycker och tänker om våra sätt att leva. Hellre ett slembad i goda vänners lag i skogen än att ensam tvåla in sig på en exklusiv spa-anläggning.
Ylva Larsdotter, Ny Tid

Det är trevligt att Härmälä spinner vidare på tematiken i sin första bok och återkommer med bekanta karaktärer. Hundarnas gemenskap skildras på ett fint sätt och visar att med goda vänner kommer man långt.

Rebecca Finnberg, Västra Nyland  

Du bestämmer själv, Jori
Slutsåld