Malin Kivelä

Du eller aldrig

"Nu sprakar brasan (inuti) och teet doftar.Och barnet på gården och våren vilken dag som helst.Om man ska berätta om det här så går det inte.Om man ska berättar om det så måste man börja med något annat.Med snöflingorna.Man kan börja med snöflingorna."

"Om man satt stilla på en stol i hela sitt liv, vad skulle hända, skulle folk komma till en, med förslag? Skulle man förtvina, bli en hög ben och skinn, rasa samman vid två års ålder?" funderar berättaren i Malin Kiveläs andra roman. Hon är en medelålders trädgårdsmästare i Helsingfors och heter Aija. Men det finns andra liv. En rysk Elvis-imitatör som säljer rostade kastanjer utanför Stockmann. En fotograf vid namn Wilson Bentley som förevigade 5000 snöflingor, utan att hitta två identiska. En ung man med svart hår och leende modell blixtrande som sjöng och dansade som ingen gjort före honom. Och en skugga på gården.Djupare sett är det alldeles otänkbart, att det, som en gång existerat med verklighetens hela styrka, någonsin skulle kunna bli till intet, skrev Schopenhauer.

"De ensamma floderna som flyter mot havet, mot havet.

De ensamma floderna som suckar:

Vänta på mig,

vänta på mig.

Jag är på väg hem,

vänta på mig."

Recensioner

Den är vacker, berörande vacker ... Kiveläs sällsamma förmåga att likt impressionisten infånga stundens stämning och känsla gör läsningen till en njutning från början till slut. ... Det är en mycket sinnlig värld, som författaren framställer, en värld som kittlar många sinnen till liv, men hon går försiktigt tillväga. ... Som ett litet snösmycke är den, med en inneboende karaktär som liknar snöflingans. Den låter sig inte dissekeras, och smälter i sin sällsynthet och transformeras genast då man vidrör den allt för mycket.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Aija är en fascinerande person som småningom suger in läsaren i sitt eget hemlighetsfulla universum, där varje vardaglig handling förefaller utföras för första gången, där varje varelse bär på ett mysterium. ... Malin Kivelä har skrivit en vacker, poetisk roman om hur betydelseladdad ensamheten kan vara.

Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet

Du eller aldrig är en imponerande litterär skapelse. ... Malin Kiveläs Du eller aldrig är en mycket intressant roman som förmår skapa spänning ur nästan ingenting. Det är en njutning att läsa hennes språk och det skall bli mycket spännande att följa hennes författarskaps stilistiska utveckling i framtiden.

Rickard Lindholm, Vasabladet

Malin Kiveläs Du eller aldrig är en stram vit roman, samtidigt full av liv och sensualism. Doftlöst doftande, färglöst färgrik, asketiskt sinnlig, psykologiskt opsykologisk, frånvarande närvarande, ensam och delaktig. En roman om hur ensamhet går ihop med fullkomlig närvaro.

Fredrik Hertzberg, Svenska Dagbladet

Malin Kivelä är en av de intressantaste yngre finlandssvenska författarna. Hennes debutroman "Australien är också en ö" (2002) lovordades av kritiken, liksom barnboken "Den förträfflige herr Glad" (2004). Hennes nya roman Du eller aldrig är likaså en fullträff. Vit som snö, stram, balanserad, asketisk men samtidigt sinnlig. ...

"Du eller aldrig är en av den finlandssvenska bokhöstens märkligaste böcker; stramt komponerad, stilistiskt levande, återhållsamt lyrisk, sinnlig, mångbottnad. Här finns mycket att ta fasta på, ingenting överflödigt. Malin Kivelä övertygar. Hon hör utan tvekan till de finlandssvenska författare man har mycket att vänta sig av också i framtiden.

Fredrik Hertzberg, Svenska Dagbladet

Jag sällar mig till beundrarna. Du eller aldrig är en roman som skapar sin egen specifika ton och stämning, en lågmäldhetens triumf som på ett närmast paradoxalt sätt lyckas förena ensamhet och innerlighet.

Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Hjärtskärande och starkt

Sebastian Johans, Ny Tid

Samtidigt som Du eller aldrig präglas av en luftighet i språket känns den oerhört kompakt i den bemärkelsen att inget saknas, romanen känns som en mycket välkomponerad helhet.

Nina Othman, Jakobstads Tidning

Det är med ett smeksamt och lyriskt språk Kivelä tar oss med genom Helsingfors vintergator och Aijas fantasi- och tankevärld. Samtidigt är det konkret och mycket närvarande. Ett förtätat språk som pressar samman orden men låter det sinnliga sippra ut och visa det sköna.

Rebecca Kjellberg, BTJ

Det första intrycket av Malin Kiveläs roman Du eller aldrig är dess renhet, omslaget är bländande snövitt. Vid en närmare anblick framträder två identiska silvergnistrande snöflingor i det uppfodrande vita. Och bokstäverna, de går i passionerat orangerött. Sällan kapslar ett omslag så kongenialt in en romans poetik, dess stramhet och dess sinnlighet. För Kivelä skriver måleriskt och mitt i det vita, stramt sorterade, flammar en röd passion upp.

Mia Österlund, Lysmasken

Du eller aldrig
Slutsåld