Maria Grundvall

Enhörningen

Tur att man inte är en stalker

Olivias liv är en grå kompromiss och hennes jobb är en mardröm.

Men hon har en plan. Hon ska till London för att äntligen carpa lite diem. Där bor nämligen universums mest fascinerande man, filmstjärnan Will Harris. Varför stanna kvar i en kvävande Helsingforsvardag när man kan göra en utflykt och kanske råka träffa sin idol? Lyckligtvis är Olivia en vuxen, förståndig kvinna och inte en galen stalker. Annars kunde det sluta väldigt pinsamt.

Enhörningen är en smart, rolig och lite vemodig roman om en vanlig finlandssvensk fyrtioåring som drabbas av en längtan efter något mer spännande än den trista vardagslunken. Och om en man vars liv som filmstjärna inte är så enkelt som det verkar. De två huvudpersonerna är kanske inte så olika som man kunde tro de förenas åtminstone av dåligt självförtroende och ett gott hjärta.

Recensioner

  

Redan i Sommardrömmen visade Maria Grundvall prov på oefterliknelig språklig kreativitet. Också Enhörningen är full av lustiga iakttagelser samt underbara och slagkraftiga formuleringar, som t.ex. Dagsljuset kröp in genom fönstret kring halv åtta, blekt och försiktigt som en sönderfestad student eller Orden formades i Olivias huvud som trollsländor, lätta och blixtrande, men när de skulle genom handen ut i skrivboken flög de allt vingligare, tills de damp ner på pappret med rumpan före. Till slut kravlade de omkring som berusade dyngbaggar över sidan. Maria Grundvall har en förmåga att skriva feelgood med ett stort mått av självironi och skruvad humor, och slutresultatet är både överdrivet och överraskande på samma gång.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Det är Grundvalls underfundiga språk som är bokens stora behållning, jag pendlar mellan lågmälda fniss och högljutt frustande boken igenom. Och det är inte billiga poäng hon plockar, hennes egna metaforer och liknelser är noga genomtänkta och balanserar snyggt mellan hemmasnickeri och pricksäker stil. Den finlandssvenska dialogen är sjungande och autentisk med lätt drag av slang och ett par enstaka ord på diftongpudrad dialekt. Kommunikationen är överlag rapp och rolig.
Åsa Tast, Vasabladet
 

Enhörningen

28.00 €

Köp