Vivi-Ann Sjögren

Fattiga riddare i eget kök

En kokbok med recept till nytta och nöje för dig som vill laga god mat utan att bära alla dina pengar till matbutiken. Eller för dig som kanske inte har lagat så mycket mat förr eller som har ett mycket litet och illa utrustat kök. Boken fokuserar på enkla och kortfattade recept på billig, riktig mat, mat som smakar gott, ser trevlig ut och som man blir mätt av. Här finns vardagsmat och husmanskost, vegetariska rätter och mat från till exempel Indien, och som grädde på moset festmat som varken är dyr eller jobbig att laga. Och plättar, för att inte tala om fattiga riddare i många olika skepnader, både söta och salta. För Vivi-Ann Sjögren är mat mer än bara mat, det handlar om att bli mätt men också om andra länder och kulturer, om matminnen och praktiska tips.
Ett kapitel med förslag på köksgrejor, kryddor och annat som är bra att ha hemma för att kunna sätta igång ingår också.
En perfekt nybörjarkokbok till alla unga som flyttar hemifrån och skall börja kocka för sig själv och sina vänner. Foto: Charlotta Boucht
Vivi-Ann Sjögrens kokbok Vivi-Anns kök (2007) vann första pris i Måltidsakademiens tävling Årets bästa måltidslitteratur i Sverige 2008. Ur prisnämndens motivering: En fullmatad kokbok med läckra rätter och poetiska kommentarer från en berest och passionerad matskribent, skådespelare och lyriker.
Pressröster om Vivi-Anns kök :
 
Boken ger mycket mer än bara recept. Här får man insyn i vänskap och kunnande, i självupplevt och grundligt genomtänkt med historiska tillbakablickar och en stormande kärlek för det mest väsentliga av allt: den goda maten.
Eva Wörlund, Hufvudstadsbladet
 
Man blir sugen på både mat och att ta nästa möjliga flyg söderut. Papper
 
Jag vet redan nu att jag kommer att använda den här boken ofta. Kan en kokbok få en bättre rekommendation?
Mikko Takala, Kauppalehti Optio
 

Fattiga riddare i eget kök
Slutsåld