Emelie Enckell

Generalens dotter

En biografi om en motsägelsefull, spontan och passionerad kvinna

Dagmar Thesleff föddes i Viborg 1912 som dotter till Wilhelm Thesleff och Harriet Dippel. Wilhelm var stabsofficer och skickades till fronten vid Riga 1915. Harriet följde med, i hast utbildad till sjuksköterska. Daggi omhändertogs av släktingar. Efter föräldrarnas skilsmässa 1919 växte Daggi upp hos sin mormor på franska Rivieran. Där fanns tjänstefolk och glamour, och undervisningen skedde på läkares inrådan mest privat.
I början av 1930-talet befann sig både Dagmar Thesleff och Olof Enckell i brytningsskeden. Olof hade ett misslyckat äktenskap bakom sig. Daggis relation till den under flera år spelgalna mormodern var komplicerad. Hon hade en känsla av utstötthet, många förälskelser och svåra besvikelser i bagaget. Äktenskapet med Olof innebar ett helt annorlunda liv som fyrabarnsmor, hustru och värdinna i ett stort, vedeldat hus i Grankulla.
Dagmar Thesleff var motsägelsefull och färgstark, hon var ofta osäker på sina livsval, hon var både charmerande och passionerad, hon kämpade hela sitt liv med trosfrågor och konverterade till katolicismen. För familjen var hon en fast punkt i Grankulla och i sommarstugan på Dånö på Åland. Hon var också en utmärkt stilist och berättare och i biografin om sin mor har Emelie Enckell använt sig av hennes livfulla brevväxling och dagböcker.
 

Recensioner

Det är en intim och delvis skrämmande inblick i en finlandssvensk högrestånds-familjs inre liv och leverne som Emelie Enckell visar upp i boken. Så mycket konflikter och upprivande händelser. Emelie har sagt att hon själv gråter över delar av denna biografi. 
Rekommenderas varmt ! 
Jan-Erik Berglund, Nya Åland
 

Emelie Enckells biografi om sin mor är ett realistiskt textmontage av ett säreget kvinnoöde, och är samtidigt en dokumentär vandring i Finlands intellektuella historia.
Rainer Knapas, Ny Tid
 

Utgående från ett rikt brevmaterial tecknar författaren en fascinerande bild inte bara av en komplicerad person utan också en hel epok.
Östnyland
 

Generalens dotter
Mjuka pärmar Hårda pärmar
Slutsåld