Susanne Ringell

Guiden

En annorlunda, självbiografisk guidebok till Helsingfors

Har Helsingfors trots allt en flod? Vem har ett minnesmärke på Malms begravnings­plats, är nedgrävd i Borgå men spökar på trapporna till Statsrådsborgen? Hur känns det att bada i grisblod på Koittos scen och vem var Diktonius? Är det roligt att växa upp i de östra förorterna?
Om att ta sig över broar och klassbarriärer handlar Susanne Ringells bok Guiden. Det är en bok om en stad och ett liv i denna stad. Oanade förbindelser uppdagas, mellan björnar och isbrytare, mellan Urho Kekkonen och runosångaren Larin Paraske.
Det är fullt av lås på Kärlekens bro mellan Högvakten och Skatudden, den verkar inte ha rum för flera förhoppningsfulla. Men mitt på bron står Susanne Ringell och skildrar sin hemstad på jorden. Förbi henne dundrar de spårvagnar som gör Helsingfors till en dam av värld.
Guiden är en annorlunda guidebok, för både infödda och inflyttade och för de turister som författaren betraktar som sin storfamilj. Den välkomnar alla. Man känner sig mera hemma. Och man har träffat någon.

Kommittén för Finlands bokkonst utsåg Guiden till en av år 2014 vackraste böcker i Finland. Med motiveringen: Orden på pärmen är textade för hand, likaså kapitelrubrikerna. Pärmbilden och de vackra vinjetterna i början på varje kapitel skapar omedelbart en intim stämning. En lätt och förföriskt verk om Helsingfors, vackert som ett macaroon-bakverk.
Grattis till grafiska planeraren Emma Strömberg och Sanna Mander som gjort pärmen och bilderna!
 

Recensioner

  

Hon delar generöst med sig av sina upplevelser, när man läser boken kommer staden och människorna nära. Det känns som att ha en vän i staden som berättar.
Benita Mattsson-Eklund, Tidningen Åland

När huvudstaden badar i ett så vackert augustisken, och får en att minnas varför man gillar Helsingfors så mycket, ja då är det tid att läsa Susanne Ringells briljanta Guiden, en bok av och för en Helsingforsälskare.
Rasmus Kyllönen, Hufvudstadsbladet

Guiden Provläs
E-bok Hårda pärmar

4.00 € 22.00 €

Köp