Kjell Westö

Hägring 38

Nu kompletterad med Westös arbetsdagbok.

Under upptakten till andra världskriget är stormaktspolitiken ett givet samtalsämne på Onsdagsklubben i Helsingfors, där advokaten Claes Thune träffar sina vänner, pratar politik och super. Diskussionen om nazismens frammarsch blir allt hetsigare och splittrar klubben. Thune står vid ett vägskäl i sitt liv. Han har nyss genomgått en skilsmässa och de privata bekymren gör att han inte orkar engagera sig i sin advokatbyrå som tidigare. Lyckligtvis har han en duglig hjälp i sin nyanställda kontorist, Matilda Wiik.

Men fru Wiik känner sig inte särskilt duglig. Hon jagas av minnen från inbördeskriget, då hon som sextonåring tvingades uppleva saker hon försökt glömma sedan dess. En dag hinner minnena ikapp henne. När Onsdagsklubben har möte på kontoret hör hon en röst hon hade hoppats aldrig behöva höra igen.

Hägring 38 var en omedelbar succé när den utkom 2013, och belönades bland annat med Nordiska rådets litteraturpris. Nu ges den i en läcker nyutgåva kompletterad med författarens arbetsdagbok, som aldrig tidigare publicerats på svenska. Tidigare nyutgåvor i samma serie med nya omslag av Sanna Mander är Drakarna över Helsingfors 2017 och Lugna favoriter 2018.

Recensioner

Hägring 38 belönades av Svenska litteratursällskapet 2014: 

I Hägring 38 briljerar Westö med sin konst att låta historien tala med den lilla människans tunga här i en roman som blir ett symboliskt och suveränt förtätat kammarspel där farhågor inför ett annalkande krig dubbelexponeras med inbördeskrigets fasor. Tiden läker inga sår.
 
Hägring 38 nominerades 21.10.2013 till Augustpriset:
"Helsingfors 1938. Ett världskrig ska snart bryta ut. Ännu kan du köpa lantpaté och italienska oliver i saluhallen men i din port kan du misshandlas av okända, välklädda män.

Med thrillerns grepp visar Westö hur våldet och rädslan kryper närmare och att såren från det finska inbördeskriget 1918 långt ifrån är läkta. Blodspåren finns kvar och ingenting är förlåtet.

Westö är en av de stora Helsingforsskildrarna. Här för han in ett nytt element i sin vackra berättarkonst: den hotfulla spänningen."

RECENSIONER

I Hägring 38 förtätar Kjell Westö sina huvudteman från tidigare historiska romaner till en välkomponerad, stringent helhet som känns ny och thrillermässigt spännande. Han skapar ett förlopp som förgrenar sig i tiden och rummet, men som till alla sina delar arbetar sig framåt mot den tragiska, vagt anade och ändå oväntade upplösningen.
Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet
 
Aikakone on keksitty. Sen nimi on Kjell Westö.
Antti Majander, Helsingin Sanomat

Det är verkligen spännande, fast på ett långsamt, utdraget vis som gör att beteckningen "thriller" bör tas med en nypa salt. Det är emellertid ett tydligt nytt steg i Westös författarskap, och ett väldigt lyckat sådant. Det lite stramare, lite mer koncentrerade skrivsättet passar honom utmärkt, och visst behärskar han spänningsgenren alldeles utomordentligt. 
Jan Arnald, Dagens Nyheter

Suggestiv, vemodig, blågrå, och tät.
Jenny Teleman, SR, Kulturnytt
 
Som en driven epokskildrare fångar han igen på ett formidabelt sätt stämningarna i ett Helsingfors som byggs ut i rasande takt och i ett Finland där fascismens och antisemitismens fula ansikten börja synas i gatubilden.
Egil Green, Borgåbladet
 
Imponerande prestation belyser Finlands svåra historia
Romanens komprimerade kronologi möjliggör en mångbottnad och tät skildring av en brytningstid, då Finland och hela Europa står och väger. Även karaktärernas inre liv träder därigenom fram. ...
Det är en imponerande prestation.
TORBJÖRN FORSLIND, Svenska Dagbladet

Tiden och tidsandan och vad den kan göra med människor är själva fundamentet i finlandssvenska Kjell Westös nya roman, Hägring 38.
Ingemar Nilsson, Tidningen Kulturen
 
Hägring 38 har ett  växande sug med stark närvaro, en vibrerande hotfullhet och är skriven på en elegant prosa.
Sofie Stara, Österbottens Tidning

Hägring 38 är en glädjande förtätad roman med en stark efterklang och förmåga att gestalta det vi bottnar i och formas av. 
Maria Wegelius, Kulturtimmen

Den pejlar känsligt stämningsläget i den finlandssvenska minoriteten på randen av ett krig, men den lever framför allt på sin utsökta gestaltning av de båda huvudpersonerna ...
Nils Schwartz, Expressen 

Westö tillhör de relativt få skönlitterära författare vars böcker också fördjupar den historiska förståelsen av tid och människor. Man blir helt enkelt lite klokare av honom. 
Hägring 38 är en koncentrerat spännande bok. 
JAN-OLOV NYSTRÖM, Södermalnalnds nyheter
 

Hägring 38

25.00 €

Köp