Nils Erik Forsgård

Heartlands

Anteckningar från en resa genom USA

Efter framgångarna med 10115 Berlin (2005) tar idéhistorikern Nils Erik Forsgård sig an USA. Han reser genom ett USA som närmar sig presidentval år 2008, och på vägen samtalar han med flera kända amerikanska författare och samhällsdebattörer, bl.a. Noam Chomsky i Boston. Heartlands handlar också om högst vanliga amerikaner och om deras vardag, om livet i det horisontella USA, bortom storstädernas skyskrapor. Heartlands är kryddad med de välbekanta forsgårdska iakttagelserna och paradoxerna, och i centrum står författarens återkommande fråga: Vad väger tyngst, friheten eller jämlikheten?

I Heartlands samsas historien med det dagsaktuella, idéhistorikern med journalisten. I Jamestown, Virginia, firar man i år att det har förflutit 400 år sedan USA koloniserades av de första vita européerna vad är det man egentligen firar i USA år 2007? Mötena med människor i olika delar av landet bildar stopp på Forsgårds stora amerikanska resa, från Frihetsgudinnan i New York längs östkusten från Boston till Virginia och genom landet till västkusten, via Los Angeles till Florence, Arizona. Vägen går genom Heartlands, det vill säga Mellanvästern, de centrala och nordostliga delstaterna, områden som av amerikanska sociologer ofta ses som typiska för hela landet. Heartlands beskriver en resa från frihet till ofrihet och tillbaka.

Recensioner

Heartlands är oerhört mångsidig i sin framställning av det amerikanska samhället. Det finns knappt någon aktuell problemställning som inte tangeras i boken. ...

Vem som helst som har ett litet intresse för USA kan ha stor behållning av den här boken. Och vem som helst kan lära sig en hel del. Åtminstone gjorde jag det.

Martin Welander, Västra Nyland

Har du ingen möjlighet att själv resa genom USA, läs boken. Har du möjlighet att själv resa, läs boken och du kommer att se ännu mera.

Kjell Herberts, Vasabladet

Bättre än Bernard Henri-Lévy, skriver jag i anteckningsboken. För två år sedan reste estradfilosofen från Paris tvärs genom USA i boken American vertigo. Nu har Nils Erik Forsgård gjort samma, men långsammare och tusen gånger mer lyhört ... Hela resan är som en pilgrimsvandring till den inlåsta och dödsdömda. Som en resa längs motorvägarna, slättens moderna floder, upp mot frihetens mörka hjärta: rädslans blinda begär att låsa in och döda. Det är genialt.

Per Wirtén, Expressen

Till skillnad från så många andra européer på besök i USA, försöker inte Forsgård berätta för amerikanerna hur det är. Han lyssnar ... Diskussionen om de olika frihetsbegreppen ger stadga åt boken. Den blir mer än en samling reseintryck interfolierade av noteringar om dödsstraffet. Nils Erik Forsgårds bok är rentav en av de bästa som skrivits på svenska om USA de senaste åren

Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

"Heartlands" är ett nytt bevis på Forsgårds förmåga att fånga det stora i det lilla, att förena historiska insikter med sinne för det självupplevda och att därtill kunna formulera allt detta i ett språk som i sin skenbara enkelhet i bästa stunder når poetiska höjder. Den här förmågan visade han redan i sin föregående bok "10115, Berlin" en sentida pendang till Jörn Donners nu halvsekelgamla reportagebok från samma stad. Det är inte många finlandssvenska journalister som kan mäta sig med Donner och Forsgård när det gäller reportagets ädla konst".

Henrik Othman, Jakobstads Tidning

Vad ska man då säga om Forsgårds amerikanska äventyr? Jo, återigen, det är sensationellt bra. Jolo skulle knappast gjort det bättre. Från det vackra mottot av Thomas Wolfe på försättsbladet, "There were new lands. His heart lifted" till slutscenen med den dödsdömde Scott Nordstrom på Death Row som visar upp sin överarmstatuering "LIBRA" är detta ungefär så bra som det litterära reportaget kan bli.

Per-Axel Svensson, Borås Tidning

Första gången jag hörde indierockbandet Guided by Voices blev jag helt tagen. Det var som att lyssna på ett fullklottrat skissblock. Förbifladdrande korn av genialitet, fragment av halvfärdiga låtar, ibland bara några takter, sedan vidare till nästa idé. Konceptet kändes underbart respektlöst, så fritt, ett slags skamgrepp på hela skapandeprocessen. Aldrig fastna. Aldrig känna motstånd. Åt helvete med skrivkramp! Det går även att göra böcker på det sättet... Nils Erik Forsgårds senaste bok "Heartlands" är en riktig Guided by Voicesbok.

Henrik Hamrén, Sydsvenska Dagbladet

Det är en fascinerande resa Forsgård tar med läsaren på. Med sitt mycket personliga och poetiska språk lyckas han dessutom röra sig fritt mellan det absolut vardagliga och det högst abstrakta.

Mats Kolmisoppi, Göteborgs-Posten

Först verkar hela projektet vansinnigt: historikern Nils Erik Forsgård har rest med tåg, bil, buss och flyg genom USA i sju veckor sommaren 2007 och har sedan - jag förstår inte riktigt när - hunnit skriva en bok om det.

Man inser ändå snabbt varför det varit så bråttom. Heartlands är oerhört up to date. ...

Det här borde vara obligatorisk läsning för alla som är intresserade av det stora landet i väst.

Philip Teir, Hufvudstadsbladet

Heartlands är en mycket läsvärd bok. Intelligent och med en eftertanke och analys som känns helt enkelt rätt. Den är intelligent utan att för den skull någonsin bli högtravande och trist (...). Det här är en bok som håller världsklass (...).

Marcus Jansson, Österbottningen

Heartlands
Slutsåld