Gunilla Donner, Otto Donner, Niklas Ekman, Jenni Erkintalo & Annika Luther

Hur fint som helst!

Framnäs kokbok

Raffinerade delikatesser i eleganta små paket? Utsökt mat av förstklassiga ingredienser? Gå vidare till nästa kokbok.

Några ledsna morötter och lökar, ordinära broilerben i marinad eller katternas avlagda abborrar. Spirande kirskål och nässlor vid kökstrappan. En gryta kallnad gröt på spisen. Olivolja, currypasta, chilisås, persilja och koriander och mycket vitlök. Blåbär, rabarber och tjinuskikaka. Sommaren som skirast och hela släkten kring matbordet. Alla hungriga, men vill hellre slöa på verandan än stå i köket hela dagen. Känner du igen dig nu är detta boken för dig. En samling enkla klassiska, omgjorda och nygjorda maträtter för lättjefulla sommardagar, -veckor och -månader.

En av specialiteterna i den här kokboken är att recepten är beräknade för ca tjugo personer hur laga mat till många gäster är ju inget ovanligt huvudbry. Blir gästerna ännu fler, eller färre är det heller inget problem, recepten kan lätt anpassas enligt antalet matgäster.

Hur fint som helst! belönades av Kommittén för Finlands bokkonst med motiveringen:

En kokbok från Framnäs med äkta hemkänsla. Matfotografierna i veckopressen är ofta långt ifrån verkligheten i köket. Därför är bilderna i Framnäs kokbok så ömsinta och trovärdiga. Layouten är omväxlande och recepten framträder tydligt.

Grafiker: Otto Donner, Jenni Erkintalo

Fotograf: Niklas Ekman,

Glass med dajm och lite annat

Ingredienser:

10 l vaniljglass

dajm

pulverkaffe

punsch/kaffelikör (kan lämnas bort)

Lättlagad efterrätt för stora mängder människor. Den här mängden räcker för ca 30 personer. Blir inte långvarig.

10 l av den billigaste sortens paketvaniljglass får mjukna en stund. 10 dubbeldajmpaket hackas med hammare eller potatismosstöt innan du öppnar paketen. Ta fram ett tvättfat och skär upp glassen i tunna skivor. Varva med krossad dajm, torrt pulverkaffe och antingen punsch eller kaffelikör. Rör blandningen allteftersom glassen mjuknar ytterligare så att den blir jämn och sjunker ihop lite. Släta till sist ut ytan och dekorera med mera pulverkaffe i vackra mönster. Lägg tillbaka i frysen och låt stelna på nytt. Ta ut ca tio minuter före servering.

Recensioner

Hur fint som helst Framnäs kokbok är en bok som doftar och smakar sommar. ... rätterna är enkla och billiga, man använder ofta rester som grund. Man behöver inte vara gourmetkock för att laga dessa rätter och ändå få till stånd festliga, läckra och mättande måltider för tjugo personer eller fler.

Laura Lodenius, NyTid

I kokboken Hur fint som helst framgår det att släkten inte varit några ivriga fiskare, och inte har de heller haft särskilt gröna fingrar. Hur man då istället går tillväga framgår av sommarkokboken som innehåller en hel mängd lättlagade recept med okomplicerade ingredienslistor på måltider som lämpar sig för grupper på 20 personer.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Boken påminner inte om någon annan kokbok. Än känns den otidsenlig än känns den helt rätt i tiden; inget överdåd, närproducerat etc. Det är en smakfull bok med konstnärliga foton och med en sympatisk matfilosofi.

Birgitta Lindstam, BTJ

Layouten är snygg utan att vara "glassig" och går helt i stil med recepten som inte representerar den högsta kokkonstens krångligheter. Det praktiska och enkla överväger och allt, till och med överbliven morgongröt, kan tas tillvara på ett vettigt sätt ...

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Slutresultatet av detta arbete kan enklast uttryckas såhär: en kokbok med nostalgi, personlig prägel, värme och humor.

Catharina Elgert-Hyvönen, Marthabladet

Recepten ackompanjeras av Niklas Ekmans vackra fotografier och fräsch grafisk design av Otto Donner och Jenni Erkintalo.

Läs- och matnjutning i en och samma bok

Själva boken kan man läsa inte minst för att den är roligt och trevligt skriven. ...

För mig som är småbarnsmamma, och ibland känner att fantasin beträffande maträtter och recept tryter, är boken en mycket inspirerande och rolig kokbok.

Jag börjar nästan fundera på att bjuda ett större sällskap på mat inom kort.

Lilian Westerlund, Kuriren

Hur fint som helst!
Slutsåld