Mary Kuusisto

I fönstret under ytan går man närmare elden

I fönstret under ytan

går man närmare elden

ser en by i snöyra

och en sommardag

med skogsduvor

I Mary Kuusistos debutbok I fönstret under ytan går man närmare elden skymtar man något av Mary Kuusistos speciella och vackra västnyländska omgivning, som samtidigt växelverkar med ett inre landskap. Bilderna avlöser varandra med drömmens långsamhet och livlighet, och dikterna utgör från början till slut en svit där de enskilda delarna står i förbindelse och sidobelyser varandra. Det finns nattliga cirkusföreställningar, snabba tågförbindelser till osäkra destinationer ute i mörkret men det finns också dagar med katter, isört och anemoner som skall skötas. Det regnar medan vi sover, och det blir morgon.

Ett skogsöga slår ut

medan jag sover

Regnet sköljer

Det blir morgon

Blåmesarna går igenom

nattens händelser

Recensioner

Mary Kuusistos skriver stramt och avskalat med ett utpräglat sinne för nyanser och kontraster, här finns en inre glöd och en drajv ...

Marit Lindqvist, Kulturtimmen

Många av dikterna är mycket vackra och överlag är det tilliten till livet som överskuggar den stundvis dova, lätt drömska fuktladdade stämningen.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Dikterna är korta, men hinner ändå bygga upp suggestiva stämningar. Författaren har redan hittat ett eget språk med många bottnar.

Kärstin Thorék, BTJ

Kuusisto skriver om upplevelsen att, liksom hela tillvaron, vara stadd i oupphörlig rörelse och förvandling. Hon skriver om döden i livet och om det obändigt livskraftiga inom oss.

Maria Sandin, Lysmasken

I fönstret under ytan går man närmare elden
Slutsåld