Mia Franck

Maraminne

Maraminne är en fristående uppföljare till Mia Francks debutbok Martrådar. Vi återvänder till den lilla staden Björknäs och dess förflutna som rinner i parallellström, det hemsökta Birkenes. 
I Björknäs har alla glömt. Också de som var inblandade i att rädda Björknäs har glömt. Mati försöker komma ihåg, hon går omkring i den lilla staden för att hitta minnesbilder. Det hon ser och hör får henne att vilja fly, som hon flytt hela året sedan hennes syster tog livet av sig.  
Ända tills hon hittar en orsak att stanna. Hon hittar en ung man, Nor. Kanske han kan hjälpa henne med att hitta sig själv, hitta det hon vet att hon förlorat? 
Nor tar Mati till skogen där den vita damen finns. Med Matis hjälp knyts hon fri och Mati, Nor och Vita beger sig till det gamla Birkenes. I Birkenes råder kaos men Vita tar makten och återvänder med en mara vid sin sida. En mara som både minns och glömmer och vars trådar är trassliga. Vet maran att hon en gång hette Matilda Creutz och var fotbollsstjärna i Björknäs? 
 
Den idylliskt belägna staden vid stranden vill inte höra. Har glömt hur man gör när man lyssnar på kropparna, mönstren, på det som finns inunder, i underjorden, i Björknäs undermedvetna vidgas gångarna. Björknäs ler mot barnen i sandlådan. I synnerhet mot den lilla som gräver, gräver djupt. 
 

Om Martrådar: 
"Francks debut är imponerande. Detta är en roman som biter sig fast. Det bästa är ändå att mera utlovas; författarens sista ord i sitt tack i slutet av boken är Jag återkommer. Det är förmodligen fler än undertecknad som ser fram emot det med spänning och otålighet." Rebecca Finnberg, Västra Nyland 

Recensioner

Något av det bästa med Mia Francka marvärld, är att den samspelar med vår egen. Här finns inga tossiga alver eller talande grävlingar, utan bara helt vanliga människor som mer eller mindre motvilligt dras med övernaturliga krafter.
Johanna Karlsson, Ny Tid

Överlag kan man säga att Mia Franck är helt fenomenal i att gå in i en enorm fantasivärld där hennes kreativa förmåga, hennes sätt att leka med ord, associationer och metaforer, samt gestaltandet av ett visuellt landskap, bara väller över sidorna. Det samma gäller också för hela det mångsidiga strukturbygge som Maraminne består av. Här finns metatextuella element som vidgar upplevelsesfären. Dessutom är Mia Franck skicklig i att gå in i sina personers huvuden och ge liv åt olika ambivalenta ja-nej-resonemang.
Elisabeth Nordgren, Lysmasken

Maraminne Provläs
Mjuka pärmar E-bok