Maria Turtschaninoff

Maresi

Internationell succé i nyutgåva

Maresi, den första boken av tre i Maria Turtschaninoffs serie om Röda klostret, kom 2014 och blev blixtsnabbt en feministisk kultbok. Den fick Finlandia Juniorpriset, har givits ut i sjutton länder och fortsätter sitt segertåg.

Maresi är kunskapstörstande ung flicka som kommit till Röda klostret på flykt undan svälten i sin hemtrakt. Röda klostret ligger på en ö, och här förvaras hemlig kunskap om Gudinnan med tre ansikten: Jungfrun, Modern och Haggan. I klostret har Maresi likt andra kvinnor på flykt funnit ett nytt hem, vänner och framför allt böcker i det stora biblioteket i Kunskapens hus.
Klostrets fridfulla liv skakas när Jai, en flicka med ett mörkt förflutet, anländer. Jai har sett sin far och farbror begrava hennes syster levande och nu är fadern ute efter henne. En dag dyker ett skepp upp vid horisonten. Våldet stiger i land på kvinnornas ö. Maresi måste ta sig ut ur böckernas trygga värld och göra det hon är mest rädd för: handla och leva med konsekvenserna. 

Recensioner

Den skenbara lättheten, de vågade sammangyttringarna av element från olika sfärer, allt gjuter hon samman till en spännande, eftertänksam och visionär berättelse. Det är som om myten blev levande igen.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet 

På ett plan är den en ganska sorgsen bok om utopin som invaderas, men som det skickligt komponerade litterära verk den är, är berättelsen full av kraft och livslust. ...
Maresi är en bok som sträcker sig långt över en viss genre, över en viss målgrupp. Konstnärligt sätt är den Turtschaninoffs mest helgjutna, den saknar den mångordighet som ofta präglar fantasyn och som gillas av fansen, som vill dväljas länge i sin värld. Stramheten sekunderas sofistikerat av innehållet i Maresi: de som bor på ön är var stund medvetna om världen utanför den, och att de en dag kanske behöver verka där.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Det är otäckt, spännande och engagerande.
Birgitta Fransson, Opsis barnkultur

Reviews for Maresi in England:

I am no storyteller, claims Maresi, this books narrator. I will do my best only to describe what is relevant to my story and leave out everything else. She makes these claims on the first page, but they are disproved on every subsequent one. For Maresi, along with the books Finnish author Maria Turtschaninoff, proves to be a riveting storyteller.
SF Said in The Guardian, January 30th 2016

"This dark, deceptively simple story is a great addition to the growing feminist fantasy genre."
Jasmine Fassl in The Scotsman, March 26th 2016

"A lucid, layered, deeply engaging story." 
Imogen Russell Williams in Metro UK, February 22nd 2016

"This is the first book in a very unusual fantasy/fairytale trilogy, bristling with feminism, inner darkness and intellectual questions and has been hugely popular in its native Finland. Atmospheric and dark, it should garner devoted fans here, too."
Sally Morris in The Daily Mail, January 28th 2016

Maresi
Mjuka pärmar E-bok
Slutsåld