Mia Franck

Martrådar

Om jag ger mig på dem som oftast är i överläge, som är översittare av värsta sort, vad är jag då? Är jag en hjälte? 

I en rättvis värld skulle Matilda, eller Mati som hon kallas, ha blivit en av världens bästa fotbollsspelare. Björknäs stad har höga förväntningar på sin stjärna. På alla sina stjärnor förresten, för det är god jordmån i Björknäs för speciella talanger. 

Men världen är inte rättvis. 

Matis syster tar livet av sig och allt förändras. Världen rämnar, en avgrund öppnar sig. 

Ändå handlar inte den här boken om att dö, den handlar om att fortsätta leva. Om att förändras och föra ett dubbelt liv. Dröm och mardröm blir på riktigt. Sakta förvandlas Mati till en hämndlysten mara som flätar martovor åt Björknäsborna. Den utåt sett idylliska staden som säger sig ha flest soldagar i landet visar sig också ha många trådar för sin mara att knyta. 

Stadens skuggsida har haft gott om tid att växa sig stark. 

Vem vågar somna med en mara i trakten? 

Mia Francks debut är en fantasyroman i småstadsmiljö som ruvar på hemligheter från en svunnen tid. 

Kolla in boktrailern: http://vimeo.com/58621964
Filmen är gjord av Pontus Wikholm och musiken av Jonas Franck. 

 

Recensioner

Teman som ondska, dubbelliv och vad man gör av allt man lämnar bakom sig är kraftfulla och drabbande samtidigt som småstadens litenhet och de ungas familje- och kärleksangst ger smärtsam igenkänning. Verkligheten och fiktionen slåss sida vid sida längs textraderna, en fajt som ger precis lagom mycket sömnbesvär. 

Andrea Svanbäck, Hufvudstadsbaldet
 

Att hon är väl förtrogen med genren hon debuterar i syns lång väg; det här är inget försiktigt, trevande första försök. Nej, klivet in på den finlandssvenska fantasyarenan är säkert, målmedvetet och resolut. Som läsare har man egentligen inget val - det är bara att luta sig tillbaka och låta sig ryckas med. ...

Francks debut är imponerande. Detta är en roman som biter sig fast. Det bästa är ändå att mera utlovas; författarens sista ord i sitt tack i slutet av boken är Jag återkommer. Det är förmodligen fler än undertecknad som ser fram emot det med spänning och otålighet.

Rebecca Finnberg, Västra Nyland
Läs hela recensionen här

 
Huvudpersonen Mati liknar mera deadpan-vampyrdråparen Buffy än den väna Twilight-Bella, Mati har ett brett känsloregister och är observant. Hennes inre monolog är frän, hon är envis, till och med inbilsk ibland, men också rolig, påhittig, beslutsam och modig. En riktig hjältinna, alltså.

I Martrådar finns dessutom klassiska smaker av E.T.A. Hoffmanns vidunderliga stämningar, H.P Lovecrafts monster och Edgar Allan Poes allseende korpar. I Mati har Mia Franck skapat Svenskfinlands egen Buffy, som vi förhoppningsvis inte mött för sista gången.

Jenny Wikström, Åbo Underrättelser

Läs hela recensionen här

 

 

Maran finns inte bara i Mia Francks bok Martrådar utan runt omkring dig när du läser. Från dag ett när jag började läsa har jag legat sömnlös på nätterna. Inte av rädsla utan av knutar som stört min sömn. Jag har vridit och vänt mig. Svettats och pustat. I natt fick maran mig att gå upp kl 01:30 för att läsa ut den. (!!)

I natt hoppas jag på ro. Nu vill jag sova som vanligt igen. Boken får stå i hyllan i vardagsrummet för att inte störa min nattsömn mer.

Boken bjuder in till ett oerhört bubblande, det pyr och osar.

Jag beundrar Mia Francks fantasi. Helt galen och underhållande. :D
Jenny Jacobsson, Söder om Söder

Läs hela recensionen här


Martrådar är inte lik någon annan fantasyroman jag läst, kanske på grund av att det verkliga får ta lika stor plats som det fiktiva. Jag säger inte att det är negativt, snarare förstärker de båda sidorna varandra. Boken är välskriven och man sugs in i intrigen - lika lätt är det tyvärr inte att somna med den i färskt minne.
Petra Marjamäki, Österbottens Tidning 

 

Mia Franck är en driven berättare som behärskar sitt hantverk. Som läsare känner man sig trygg redan i prologen. Språket flyter ledigt och lätt. Dialogen känns trovärdig
Jonnie Listherby, Nya Åland 

Det är mera sällan en bok övertygar och fascinerar en så som Martrådar och det gäller både för yngre och äldre läsare.
Egil Green, Borgåbladet
 

Mia Franck skriver engagerat, medryckande och visar prov på en stor kunskap inom genren fantasy. Inte så konstigt med tanke på att Franck är filosofie doktor i litteraturvetenskap och håller akademiska kurser i skräck- och fantasylitteratur. ...
Det är ingen tvekan om att Mia Franck har en lysande framtid inom fantasygenren.
Sofia Nygård, Vasabladet

 

Martrådar
E-bok Mjuka pärmar
Slutsåld