Mikaela Sundström (text) och Linda Bondestam (bild)

Min bror Lev

"endel har så många

bröder

systrar

fastrar

mostrar

lekkamrater

hundvalpar

och mammor, pappor.

endels pappor de är sjökaptener,

eller kanske flintskalliga och trinda

pappor har så många tankar, de har så mycket som

ska göras

mammorna är likadana, de kör bil och båt och sover

helst om natten.

min bror Lev vet mer om rymden

mer än Lev vet ingen"

Min bror Lev skildrar med stark inlevelse ett barns värld. Storebror Lev kan allt: bygga ett observatorium, charma tanterna på butikstrappan (ajvoj dom båånen), bära en stjärna under armen. Han är stark som lejon eller björnar. Och collien min hon sover i min säng.

Mikaela Sundström skriver känsligt och innerligt om tillhörighet, övergivenhet, kärlek och barns sega styrka. Här berättas lika mycket mellan raderna som på dem, med lika mycket humor som allvar. Linda Bondestams färgstarka bilder sveper en kappa av värme kring det ensamma barnet i den oändliga rymden. Detta är Mikaela Sundströms och Linda Bondestams andra gemensamma bilderbok, efter Linnéa och änglarna.

Recensioner

Mitt i vemodet bryter glädjen ut. Den uppstår som en svalkande syskonkärlek, som här beskrivs som den största trösten.

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Boken är hoppfull och ljus, men serverar inga färdiga lösningar. ...

Rent språkligt flödar fantasin och Sundström drar sig inte för att skapa egna ord när de svenska orden inte räcker till. Sorgehemskt, interiktigt, cementiga trappor och hammarflicka. Ord som både väcker associationer och träffar rätt. ...

Det man tilltalas av i boken Min bror Lev är den speciella tonen, den milda, vänliga skrivarrösten som ljuder rakt igenom. ...

Illustrationerna är typiskt bondestamska. Linda Bondestams härligt yviga, och glada bilder, ibland i collageteknik, som vi sett prov på i den underbara boken om Milja och grannarna, är redan bekanta. De visar att hon snabbt funnit en säker och övertygande personlig stil.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Utifrån en liten flickas storögda blick målas här i ord och bild en bok fylld av poetisk lek och jordiskt allvar. Hon gör sitt ganska ensamma liv ombonat både med verkliga gosedjur och fantasins varma pälsar och bultande pulsar. Storebror Lev öppnar dörren till en större gemenskap. Han låter lillasyster uppleva stjärnhimlen om natten, skumpiga cykelturer till affärens ljuvligheter, ana spänningen i den första förälskelsen, liksom den förlösande glädjen i vänskapens gester.

Åsa Österlöf, BTJ

Min bror Lev
Slutsåld