Hannele Mikaela Taivassalo (text) & Lena Frölander-Ulf (bild)

Mörkerboken

Smakprov:

Vi har lagt ut ett uppslag ur Mörkerboken och så kan du lyssna till författaren som läser ur boken under fliken Extramaterial längst ner på denna sida.

"Men Liten är inte rädd. Inte ännu. Hon sitter ensam och snurrar sitt hår i stora tovor och tänker att det säkert är ugglan som hoar i skogen. Inte förstår hon att skogen är stor och farlig, att mörkret är djupt och kan dölja vad som helst, eller att ugglans hoande är ett rop ut i natten: Oro! Oro! Men som tur kommer Hovmarskalken, darrande och blek kommer han direkt från skattkammaren och berättar om allt som finns som man kan ängslas för:

Vargar som ylar i natten.

(Det är inte vinden som gnyr, om du tror!)

Skogens förrädiska mörker.

(Där inte bara vargar smyger med blottade huggtänder, du kan tro våldsmän och rövare gömmer sig där!)

Spöken och gastar

Häxor med kvastar (och utan)

Vildsvin med vässade järnbetar och en hjort med en krona av eld

AV ELD!

Och värst av allt: Människor.

Människor som vill ont.

Människor som vill ha guldet i skattkammaren.

Korven i korvkällaren.

Bakverken i bakstugan.

Pengarna vi så nogsamt sparat och räknat och blankat och putsat och samlat och gömt i kassakistan.

Alla de som vill ha allt som du har, Liten."

Mörkerboken är som en gammaldags saga i modern tappning. En svulstig saga i svartvitt, ett frosseri i ord och bilder, om prinsessan Liten på sitt alltmer hotade slott. Hon går ut i skogen, ut i mörkret, men hon är inte rädd. Är man rädd är allt farligt. Är man inte rädd, kan det vara vackert.

Hannele Mikaela Taivassalo har skrivit och Lena Frölander-Ulf har ritat en härligt farlig och kuslig högläsningsbok som ändå slutar lyckligt.

Utkommer i september/oktober och på finska på Teos

Recensioner

Som ett synnerligen lyckat tillskott i den finlandssvenska bilderboksboomen erövrar Mörkerboken modigt och ovanligt tillitsfullt skräckens men också frigörelsens landskap. Långt från sagornas moraliserande berättelser beskriver Taivassalo och Frölander-Ulf en modern prinsessa som bejakar relationer och ifrågasätter det materialistiska. Detta är en lysande saga för vår tid.

Maria Renman, Horisont

Det är en hisnande upplevelse att stiga in i bokens mörkervärld. Mörkret kan vara hemskt men också fullt av kraft och skönhet.

Lena Frölander-Ulfs illustrationer är konstnärligt och tekniskt sett häpnadsväckande.

Mörkerboken borde ges i gåva, för att sparas och läsas om och om igen. Bäst att köpa två exemplar. Det kan vara svårt att ge bort boken.

Iris Backlund, Östra Nyland

I sin enklaste form är Mörkerboken en charmig berättelse förmedlad genom finurlig text och bilder som växlar mellan att vara detaljrikt ingående och monumentalt storslagna.

Under den omedelbara ytan döljer sig flera lager intressanta frågeställningar, och läsaren får ta del av en stor berättelse i det lilla formatet. ...

Lena Frölander-Ulfs svartvita illustrationer fungerar utmärkt både som stämningsskapare och som en förlängning och fördjupning av innehållet i Hannele Mikaela Taivassalos text.

Erika Rönngård, Vasabladet

Det här är en bok som inte bara ska läsas, den ska upplevas.

Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet

Taivassalo skriver, som i sin vuxenroman Fem knivar hade Andrej Krapl, med ett förtätat andlöst, lätt flämtande, suggestivt tonfall. Den angelägna tonen kräver inlevelse av högläsaren och vädjar till läsarens känslor. Frölander-Ulf tar glädjande ut svängarna i de svartvita illustrationerna...

... en bilderbok som suggestivt och symbolmättat griper tag i läsaren.

Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Illustrationerna av Lena Frölander-Ulf är svartvita och svulstiga. De både stöder och ger ett mervärde till Taivassalos fartfyllda berättelse.

Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning

Författaren räds inte att använda långa meningar med ett målande och poetiskt uttryck i språket, vilket gör att boken lämpar sig väl för högläsning.

... en dramatisk berättelse där fantasin får stort spelrum. Boken är ett utmärkt samtalsunderlag för barn och vuxna tillsammans där man kan fundera över och prata om vad som skapar rädsla och vad som löser upp den.

Inger Lindberg, BTJ

Lena Frölander-Ulf gör varenda sida i boken till ett konstverk ...

...

Mikaela Taivassalos text löper som ugglans hoande bredvid bilderna.

Susan Sandberg, Eos

Jag upplever Mörkerboken som fascinerande och befriande. ... Lena Frölander-Ulfs härliga teckningar och den frestande layouten öppnar boken för läsare av alla åldrar.

Sofia Torvalds, Kyrkpressen

Tillsammans med de helsidestäckande svartvita, spänningsskapande och suggestiva bilderna, fyllda av mörka skuggor, ruskiga figurer och dunkla skrymslen och vrår, skapas en dramatisk berättelse där fantasin får stort spelrum.

Inger Lindberg, BTJ

Språket är sinnligt och detaljrikt. Det känns som om läsaren sjunker in i den gröna och fuktiga mossan där djupt inne i skogen. Smaken av korvarna ... känns också i läsarens gommar. Helheten är betagande.

Malin Wikström, Västra Nyland

En bilderbok helt i svartvitt, kan det vara något? Efter att ha läst Mörkerboken, med text av Hannele Miakela Taivassalo och bild av Lena Frölander-Ulf är det enkelt att svara ja på den frågan.

...

Den lämpar sig säkert som högläsningsbok också för lite äldre barn, och sättningen av texten, med parenteser, kursiveringar, fetstil och olika stora bokstäver, ger praktisk hjälp åt högläsaren att dramatisera. Barn och vuxen kan tillsammans sugas in i det mörka lite kusliga, med förvissning om att när boken är slut är tryggheten i vardagen åter närvarande.

Blanka Henriksson, Åbo Underrättelser

Slutsåld