Torsten Pettersson

Mörkret. Det börjar. Glansen. Den varar.

en diktsvit

I Torsten Pettersson sjunde diktsamling utgör långdikternas svåra form en ny landvinning för hans författarskap. Hisnande associationssviter låter ett materialistiskt varusamhälle brytas mot en adventtablå, döden i Jugoslavien är bara ett steg från vår vardag, ömhet och smärta förblandas i ett stormigt kärleksförhållande. På ett sällsamt sätt öppnar sig boken för hela den grymma och ljuva världen. Den möter oss i "diktens ögonblick, / den bländade famnen / där de förenas: / det stumma i världen, / det gömda i oss".

Recensioner

"Torsten Pettersson är en de distinkta, mäktiga och mättade bildernas poet Sällan har talet om ett omtumlande äventyr lika stort berättigande som när man tar del av denhär boken."

Bo-Ingvar Kollberg, Uppsala Nya Tidning 30.3.05

"Men det handlar likafullt om en stilsäker och djupborrande poesi. Som tar sig an de stora frågorna utan att förminska eller trivialisera dem."

Ralf Andtbacka, Österbottningen 04/05

"... Betydligt är även hans skönlitterära författarskap, som inkluderar en novellsamling och sju diktsamlingar, varav den senaste, Mörkret. Det börjar. Glansen. Den varar., enligt min övertygelse är den bästa. ...

Petterssons nya opus består av en svit dikter, av ett slag som vi inte är bortskämda med idag, nämligen halvlånga (2 till 4 sidor) fabulerande dikter. Det är en innehållsrik lyrik där världen, med krig och orättvisor, på ett skickligt sätt flätas in i det lyriska flödet och samtidigt in i diktjagets mera personliga sfär. ...

Torsten Pettersson släpper aldrig greppet om läsaren, utan samtliga tjugo dikter upplevs som angelägna. I Mörkret. Det börjar. Glansen. Den varar. visar den lärde professorn sin fulla kapacitet som lyriker.

Arne Toftegaard Pedersen i Lysmasken

Mörkret. Det börjar. Glansen. Den varar.
Slutsåld