Otto Gabrielsson

Motborgare

Personligt brev

Är du nyttig, lille vän?

Efter tjugo år av studier är det dags för Otto Gabrielsson att ta klivet ut i arbetslivet. Han skriver därför ett långt brev till arbetsförmedlingen. Det blir en hel bok, där vi får följa Ottos liv under ett års tid. Han tar bussen in till stan och köper en t-tröja på rabatt på H&M, bröd på Lidl, korv på Ica och en kolja i en fiskaffär.

Med självironi, allvar, värme och humor reflekterar han över sitt mående, sin alkoholkonsumtion, världens tillstånd och sin relation till människan. Tonfallet känns igen från Vildhavre (2020), som var ett brev till Otto Gabrielssons far, Jörn Donner.

Otto har ställt sig utanför samhället, blivit en motborgare, och det är ett val som förefaller logiskt och följdriktigt. För vem vill vara endast en kugge i samhällsmaskineriet? Vad är vi värda om vi låter bli att gå till jobbet i morgon?
 

Recensioner

...samtidigt måste det också sägas att texten ger uttryck för överraskande liknelser, iakttagelser och reflektioner som är fångade med språklig exakthet, lakonisk humor och inte minst välbehövlig självdistans och självinsikt:

Var och en måste få känna sig bra på något. Jag är bra på att falla och springa undan.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

En del av läsvärdet kommer sig av att Gabrielsson kan skriva en färdighet som är svår att definiera men som läsaren snabbt inser och tar till sig. Gabrielsson har stilkänsla och humor och han är både rå och öm mot den figur vi ser ta sig fram på raderna. Dagboksprosa är dessutom en genre med stor charmpotential, den lägger sig ofta vänligt nära lä-saren, blandar konkret och abstrakt, mumlar vardagsförtroligt och frestar med inblickar i introspektiv intimitet.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Motborgare

19.60 € 28.00 €

Köp