Hans Paul (foto) & Annika Rentola (text)

Möten på vägen

Bilder ur en pressfotografs arkiv

SMAKPROV

Nu kan du tjuvtitta på några uppslag ur boken. Klicka på fliken Extramaterial längst ner på sidan.

En nyhetsfotografs arbete ristar spår i själen. Bakom tusentals publicerade och opublicerade bilder ligger också tusentals möten med människor i kris och glädje.

I över fyrtio år har fotografen Hans Paul åkt runt hemma och utomlands för att dokumentera krig och fred, sorg och glädje. Han har mött främmande krigsherrar, tsunamioffer och flyktingar, men också finländska uteliggare och ensamma åldringar. Han har sett eländet, men också glädjen och vänligheten mitt i misären.

Efter alla människor han råkat på återkommer en enkel, men ändå svårbesvarad, fråga: Vad är det som gör människan så osjälvisk under de allra svåraste omständigheter, i de mest pressade situationer? "Jag har sett folk som mist sina nära och kära för någon dag sedan bjuda sin sista cigarrett till vilt främmande människor. Godheten i världen det är mänsklighetens mysterium", säger han.

För Hans Paul har frågorna med åren blivit viktigare än svaren: "Som ung trodde jag att bilden är en sanningsförmedlare. Nu vet jag att det finns många sanningar." En del pressfotografer säger att kameran blir en sköld, ett skydd mot grymheten eller sorgen. Så enkelt är det ändå inte.

"Jag måste känna när jag arbetar, annars kan jag inte förmedla det jag står mitt i. Hos en god fotograf fungerar ögat bakom sökaren, fingret på avtryckaren och hjärtat i kroppen samtidigt."

På Hans Pauls bilder står barnet ofta i fokus. Det tittar på oss.

"Barnen är framtiden. De är allt. Det är därför vi lever. Och det är därför barnets blick är så förpliktande", säger han.

I den här boken presenteras en del av de personer fotografen mött, förevigat och tagit till sitt hjärta hemma, borta, tidigare och alldeles nyligen.

Recensioner

Det är en estetiskt och tankemässigt tilltalande bok med fin och omväxlande layout. Man märker hur medvetet Hans Paul skapar sina bilder, ofta väcker de tankar och man kan länge sitta och fundera över bildens faktiska budskap.

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Hans Paul är den inkännande och medlevande fotografen som kommer i närkontakt med den han fotograferar och förmedlar känsla och närvaro

Henrik Othman, Österbottens Tidning

Paul har med sin kamera helt enkelt tittat in i människors liv med förståelse och engagemang utan sensationslystnad. Proffsigare än så kan det knappast bli. Och Rentolas texter stöder förträffligt bilderna.

HJ, Löntagaren

Möten på vägen är ett angeläget verk.

Ragnhild Artimo, Forum för ekonomi och teknik

Möten på vägen bekräftar att en bild kan säga mer än tusen ord. En bok som väcker tankar och som man kan återkomma till.

Mats Ekman, Syd-Österbotten

...en både tankeväckande och underhållande exposé över platser och händelser som bränts fast på mångens näthinna redan när det begav sig.

Mao Lindholm, Kyrkpressen

De intressantaste bilderna i boken är från Kosovo, Afghanistan och Thailand dagarna efter tsunamin, men Paul har varit med länge och bilderna från 1960- och 1970-talets Finland är svartvita klassiker. Vackra damer i hatt, tjuvrökande ungar och gubben på pappamopo gör att man känner doften av barndomens Helsingfors.

Charlotta Boucht, Ny Tid

Pauls känsliga fotografier säger mer än ord om händelser i stora världen eller fungerar som skildringar av vardagen här hemma under decennierna från 1960-talet till nutid.

Ingeborg Gayer, Borgåbladet

Möten på vägen
Slutsåld